Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Ankara'da İl Pandemi ve Bulaşıcı Hastalık Komisyonu’nun tüm sağlık çalışanlarına koronavirüsü testi uygulanması yönünde karar aldığını, karar doğrultusunda kentte sağlık çalışanlarına tarama testleri yapılmaya başlandığını açıkladı.

Ankara 112 Acil Servis İstasyonu’nda sağlık emekçilerine yapılan testte pek çok sağlık emekçisinde Kovid-19 pozitif sonuç çıktığı aktarılan açıklamada, “112 acil çalışanları içerisinde tarafımıza ulaşan bilgilere göre; bir gün içinde 9 sağlık emekçisinin testi pozitif çıkmıştır. Testi pozitif çıkan sağlık emekçilerinde, Kovid-19 belirtisi olarak kabul edilen öksürük, ateş, nefes almada zorluk gibi belirtiler yoktur. Bu örnek, sağlık emekçilerine semptom şartı aranmadan test yapılmasının ne kadar gerekli ve hayati olduğunu apaçık göstermektedir” denildi.

TESTLERE ARA VERİLDİ

Rutin test uygulaması olmadığı takdirde koronavirüs tespit edilen sağlık çalışanlarının, semptomlar görülmediği için çalışmayı sürdüreceği ve virüsü yaymalarına neden olunacağının ortaya çıktığına dikkat çekilen açıklamanın devamında, şu ifadeler yer aldı:

“Şimdi ise rutin test sayesinde hem kendileri hem bugüne kadar temas ettikleri sağlık emekçileri ve diğer kişilerle ilgili önlem alınabilecektir. Bu durumun yetkilileri önlemlerin arttırılması için derhal harekete geçirmesi gerekirken üzülerek ve şaşırarak öğreniyoruz ki 112 acil servisinde test uygulamasına ara verilmiş durumdadır. Rutin test uygulamasını ertelemek sağlık emekçilerini bilerek tehlikeye atmaktır. Az çok sağlık emekçilerini ve halkı gözeten bir sağlık sisteminde bu örneğin bir alarm olarak değerlendirilmesi ve sağlık emekçilerinin taranmasının hızlandırılması, tüm ülkede hızla hayata geçirilmesi için seferber olunması gerekirdi. Ne yazık ki, gerçeğimiz böyle değildir.

‘NEDENİNİ BİLİYORUZ’

Salgın yönetimi bir bütündür. En önemli aşaması ise filyasyondur. Virüs taşıyanları tespit edip yayılmasını engellemektir. Biz, yöneticilerin neden sağlık emekçilerine test yapmak istemediğini, niye testi durdurma refleksi gösterdiklerini biliyoruz. Çünkü sağlık emekçi sayısı yetersizdir ve bunu tamamlamak için bir plan yapılmamıştır. Sağlık emekçilerinin durumu ortaya çıktıkça, tedavi ve izolasyona gönderilmeleri gerekmektedir ve bu daha fazla yeni sağlık emekçisine ihtiyaç olacağı anlamına gelmektedir. Bu yönde hiçbir hazırlıkları olmadığı için sağlık emekçilerinin ve halkın sağlığını tehlikeye atıyorlar.

Kovid-19 salgınında en riskli grupların başında olan sağlık emekçileri için ilk günden itibaren dile getirdiğimiz taleplerden biri, sağlık emekçilerinin tamamına 5 günde bir test yapılması idi. Bu talebimizin ne kadar hayati olduğu bugün çok daha açık biçimde ortadadır.

Birbiriyle bağlantılı iki talebimizi tekrar vurguluyor ve sağlık emekçilerini bunlar için yan yana durmaya çağırıyoruz. Tek bir gün daha kaybetmeden sağlık emekçilerinin tamamına 5 günde bir test yapılması uygulamasına başlansın. Türkiye'de yeterli sağlık emekçisi vardır. KHK'lerle ihraç edilmiş sağlık emekçilerini göreve başlatın. Güvenlik soruşturması bahanesiyle göreve başlatılmamış sağlık emekçilerini göreve başlatın. Ataması yapılmayan dört yüz bin sağlık emekçisinin atamasını yapın. Sağlık emekçilerinin ve halkın sağlığını tehlikeye atmayın.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı