Serhat KORKMAZ / Bianet

 

Meslek örgütleri, Ankara Tabip Odası'nda bir basın toplantısı düzenleyerek "Sağlıklı ve güvenilir içme ve kullanma suyu herkesin hakkı" dedi.

 

Platform adına konuşan Dr. Sarp Saraç, Ankara'da şebeke sularına karışan alüminyum kirliliğine ve İstanbul'da damacana sularıyla ilgili yürütülen tartışmalara değinerek, sağlıklı ve güvenilir içme, kullanma suyuna ulaşımın önündeki tüm engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

 

"İstemediğimiz halde halkın farklı su kaynaklarına yönelmiş olması da sağlıklı su tüketildiği anlamını ne yazık ki taşımamakta. Damacana sularında kirlilik saptanmış olması, bu seçeneğin de aslında yeterli çözüm olmadığını açıkça gözler önüne seriyor."

 

"ŞEBEK SUYUNDA ALÜMİNYUM DÜZEYİ 4 KAT YÜKSEK"

Ankara şebeke suyunda alüminyum değerlerinin yüksek çıkmasına ilişkin ise Saraç sağlık yetkililerine şu soruları yöneltti:

 

* TMMOB Kimya Mühendisleri Odası tarafından şebeke suyunda alüminyum düzeyinin dört kata dek yüksek bulunmasının nedeni ne?

 

* Bu duruma İvedik arıtma tesislerindeki çöktürme havuzlarında kullanılan alüminyum sülfatta doz ayarlamasındaki hatalar sebep olabilir mi? Bir bulaşma ise kaynağı tespit edildi mi?

 

* Kontrollerin/analizlerin yapılmadığı diğer su kaynaklarında durum nasıl? İçme - kullanma suyu kaynakları, arıtım ve dağıtım sistemleri ayrıntılı olarak incelenip kaynağa yönelik araştırmalar yapıldı, önlemler alındı mı?

 

* Yaşam alanlarımızın tümünde, şebeke suyundan uzaklaşarak daha pahalı su seçeneklerine yönelmenin durdurulması için, toplumun şebeke suyuna olan güvenini yeniden kazanmak için neler planlanıyor?

 

* Yapılan su analizleri sonuçlarına, halkın sürekli olarak saydam bir biçimde ulaşabilmesi için neler planlanıyor?

 

"SIKINTI KULLANMA SUYU İÇİN DE GEÇERLİ"

Ankara Tabip Odası üyesi Cavit Işık, sağlık yetkililerinin yaptığı açıklamaları tatmin edici bulmadığını belirterek "İçme suyu arıtımı yapılırken alüminyum tuzu fazla mı katıldı?" diye sordu.

 

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, sıkıntının yalnızca içme suyuna yönelik olmadığına dikkat çekerek "Yemek yediğimiz tabaklar, bardaklar da şebeke suyuyla yıkanıyor. Dolayısıyla sıkıntı aynı zamanda kullanma suyu için de geçerli" dedi.

 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet Saltık, "Zehirlenmeler, yaz ishalleri olabilir" diyerek uzun dönemde böbrek yetmezliği,  Alzheimer (unutkanlık) gibi hastalıklara yol açabileceğini söyledi.

 

Kimya Mühendisleri Odası'ndan Ali Nar sağlık yetkililerinin çözüm yolları üretmek yerine meseleleri ört pas etmeye çalıştığını söyledi.

 

Basın toplantısını düzenleyen meslek örgütleri:

Ankara Tabip Odası (ATO), Çevre Mühendisleri Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Halkevleri Genel Merkezi, Kimya Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarlar Odası, Su ve Kanal Çalışanları Derneği (SUKA-DER), Tüketici Hakları Derneği ve Ziraat Mühendisleri Odası.