SONBAHARDA NAR, AĞRI KESİCİ GÖREVİ ÜSTLENİYOR

Sonbaharda tüketilmesi yararlı olan sebze ve meyvelerin başında kırmızıbiber, nar ve pırasa geliyor. Kırmızıbiber, yüksek oranda C ve E vitamini içeriyor. Bunlar iyi bir antioksidan olduğu için sindirimi kolaylaştırıyor.

 

Romatizmaları tedavi ediyor. Dolaşımı hızlandırarak baş ağrısı ve migren sorunlarına iyi geliyor. Narın içerdiği antioksidanlar; arterleri ve damarları plaktan arındırarak kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini azaltıyor. Ağrı giderici özelliğe sahip olan nar, LDL adıyla bilinen kötü huylu kolesterolü düşürüyor. Ayrıca kıkırdak dokusunu güçlendirici etkisi nedeniyle kemik hastalıkları riskini de azaltıyor.

 

Pırasa da birçok faydasıyla gün yüzüne çıkıyor. Çözünen ve çözünmeyen olarak zengin lifler içeren pırasada bulunan alisin kötü huylu kolesterolü düşürüyor. Damar sertliğini azalttığından, koroner arter hastalığı riskini azaltıyor. A vitamini bakımından zengin olan pırasa, iltihap karşıtı özellik de taşıyor. Ayrıca güz listesinde mutlaka sütün de yer alması gerekiyor.

 

Çok sayıda besin öğesini bileşiminde bulunduran süt, insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken temel besinlerin başında geliyor. Sütün büyüme ve gelişmede, besin öğelerinin vücutta elverişli kullanılmasında, sinir sisteminin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, vücut direncinin geliştirilmesinde ve kan yapımında önemli bir işlevi var.

 

KIŞ AYLARINDA KABUKLU ARMUT, KİLO KAYBINA YARDIMCI OLUYOR

Kışın tüketilmesi gereken sebzeler ve meyvelerin başında ise armut, tarçın, kestane, ıspanak ve ayva geliyor. Armut; kan yapıcı, sindirim düzenleyici, ishal kesici, idrar söktürücü ve yara tedavi edici gücüne sahip. Anjin, gut hastalığı, romatizma, sistit ve hastalıklarına karşı da etkili olan armudu kabuklu tüketmek ise kilo kaybına ve tok kalmaya yardımcı oluyor.

 

Tarçın ise uyarıcı ve mide güçlendirici olmasının yanı sıra yağı da iyi bir antiseptik, bakteri ve mantar öldürücüdür. Tip 2 diyabeti olan hastaların faydalandığı ve şekerin yerine kullandığı bir baharat olan tarçının açlık kan şekerini dengeleme gibi bir özelliği de var. Kestane ise kayın familyasında yetişen bir meyve. Lif bakımından zengin ve düşük oranda kaliteli tohum yağı içeriyor. Ayrıca B1, B2 ve C vitaminlerini bünyesinde barındırıyor.

 

Ispanak, lif ve su içeriği açısından çok zengin olmakla birlikte sindirim ve boşaltım sorunu yaşayanlar için iyi bir bağırsak çalıştırıcı olma niteliğinde. Muhteşem bir antioksidan olan ıspanak, bu yönüyle kanserojen etkileri azaltma ve önleme etkisine sahip. Ayrıca çiğ olarak yenildiğinde tokluk ve bağırsaklara dinginlik veriyor.

 

Ayva çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde edilen iksir, günde 2-3 bardak içildiğinde ise kalp çarpıntısına iyi geliyor. Ayrıca bu iksir, günde 2-3 bardak içildiğinde de öksürüğü kesmede yardımcı olduğu gibi hafif ateşi düşürüyor ve aşırı sinirlilik halini yatıştırma özelliği taşıyor. Kış listesinin en büyük önerisi ise balık. Kışın güneş yüzünü daha az gösterdiğinden farkında bile olmadan güneşten alınan D vitamininden de yoksun kalınıyor. Bu nedenle özellikle kemik ve diş gelişimi için önemli olan D vitamini bol bol balıkta mevcut. (Haberdar)