Selma Kara / Demokrat Haber

Sağlık Bakanlığı sitesinde, kanser türüne göre bir 'istatistik' yapıldı. Sağlık emekçileri duruma tepkili.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kayseri Şube Başkanı Orhan Karakaya, Sağlık Bakanlığı’nın ‘kanser.gov.tr’ internet sayfasında yayımlanan ve hangi kanser türüne kaç yıl ömür biçildiği ile ilgili istatistiğinin, kanser hastalarının moralini bozduğu için hasta hakları ihlaline yol açtığını söyledi.

HASTAYA ÖMÜR BİÇMEK

Sağlık Bakanlığı’nın ‘kanser.gov.tr’ adresinde yayımlanan, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin imzalı, ‘Türkiye’de Halk Sağlığı Kontrolü 2014’ başlıklı yazı, sağlık sendikalarını ile hasta hakları derneklerini harekete geçirdi. Bazı kanser türlerinde sağ kalım oranlarının açıklandığı yazı, sağlık STK’ları ile hasta hakları dernekleri tarafından, ‘kanser hastalarına ömür biçmek’ şeklinde yorumlandı.

"BAKANLIK KADERCİLİK OYNUYOR "

SES Kayseri Şube Başkanı Orhan Karakaya da, söz konusu istatistiklerde belirtilen yaş süreleri kesin olarak açıklandığı için, istatistiklerin kanser hastalarının ve yakınlarının moralini bozduğunu dile getirdi.

Bu durumun hastaların tedavilerini olumsuz etkileyeceğini belirten Başkan Karakaya, “Bu bir hasta hakkı ihlali olduğu gibi yakınlarının hayatlarını ve yaşamlarını da olumsuz etkiler. Yargı üretmek, geleceği görmek, kadercilik oynamak oluyor. Hastalıkta tedavi süreçleri ve sonuçları hastadan hastaya değişir. Yani aynı hastalığa sahip iki ayrı kişide tedavi süreci farklı sonuçlar ortaya çıkarabilir” dedi.

HASTANELERDE İMAM HİZMETİNDEN FARKSIZ

Sağlık Bakanlığı’nın ve sağlık hizmetlerinin görevinin sağlık sorunları nedeniyle hastalara ömür biçmek olmadığını hatırlatan Başkan Karakaya, “Bakanlığın görevi hastalara modern tıbbın gerektirdiği biçimde nitelikli ve kaliteli hizmet ve olanaklar sunmaktır. Bu, hastanelerde imam çalıştırma meselesiyle örtüşen bir anlayıştır.” ifadelerini kullandı.