Estecenter Estetik ve Saç Ekimi Merkezi Genel Müdürü İbrahim Çevik saç ekimi hakkında bilgi verdi.

Saç nakli ve saç ekimi; vücutta saç dökülmesine dirençli olan bacak, kol, ense gibi bölgelerden alınan saç köklerinin, saçların döküldüğü yerlere taşınmasıdır. Bu işlem, FUT ve FUE adı verilen iki farklı yöntemle uygulanmaktadır. Günümüzde kullanılan FUE tekniği, en fazla tercih edilen yöntemdir. Bu yöntemde; hem saç köklerinin alınması, hem saç köklerinin ekilmesinde daha doğal sonuçlar elde edilmektedir. İki yöntem arasında, sadece saç köklerinin alınması farklı yollarla yapılmaktadır. FUT yönteminde, saç kökleri neşterle alınmasına rağmen; FUE yönteminde, neşter kullanılmaz. Bu yüzden daha zahmetsiz ve iz kalmadan işlem gerçekleştirilir.

Aşağıdaki yazıda saç ekiminde  FUE tekniği hakkında bilgi vermeye çalıştım.

FUE yöntemiyle saç ekimi ve saç nakli nasıl yapılır?

Genellikle iki kulak arasından enseden alınan canlı saç kökleri, saçsız olan alana aktarılmaktadır. Saç köklerinin alınması, özel yuvarlak uçlu kesiciler ve mikro motor yardımıyla olmaktadır. Saçlar tek tek köküyle birlikte alınmaktadır. Alınan bölgede yeniden saç çıkması olmaz. Daha sonra kalan saç köklerinin alındığı bölgede belirgin bir iz kalmaz. Bu yöntemde FUT gibi neşter kullanılmadığından, kesi izi olmaz ve kişiler yaşamlarına devam edebilir. Saç kökleri ince olduğundan, saç ekimi yapılan alanda da, iz kalmaz. Saç kökleri alınırken saçlar, bir numara tıraş edilmelidir. Mikro motorlu yapılan işlem sırasında çok sayıda saç kökü, kısa sürede alınmaktadır.

FUE yönteminin avantajları nelerdir?

Saçlarda belirgin bir iz kalmadığından, operasyon sonrası hastalar daha rahat bir şekilde dolaşabilir. Saç açıklığı alanı az olan kişilerde, saçların her tarafı kısa kesilmeden işlem yapılabilir. Bu yöntem, sakal ve bıyıklardaki ekimlerde de güvenle kullanılır. Bu yöntem sadece ense bölgesinden değil, diğer saçlı alanlardan saç köklerinin alınmasını sağlar.

FUE yöntemi hangi aşamalardan oluşur?

1.aşama: Hazırlık aşaması, yaklaşık olarak yarım saatte tamamlanır. Saç köklerinin alınacağı ense bölümü tıraş edilir. Bunun sebebi; mikro motorla saç köklerinin alınması sırasında saçların, 0,3 mm boyunda olması gerekmektedir. Ardından saçlar yıkanarak, saç köklerinin alınacağı alan işaretlenir. Buraya lokal anestezi yapılarak, uyuşturulur.

2. aşama: Bu aşama, 3 saat kadar sürmektedir. Bu süreç, saç köklerinin sayısına bağlı olarak değişebilir. Tek tek alınan saç köklerinde mikro motorda 0,7-0,8 mm pançlar kullanılması uygundur. Tekli saç kökleri 0,7 mm pançlarla alınarak, ön saç çizgisine ekilmelidir. 0,8 mm pançlarla alınan ikili, üçlü saç kökleri ön saç çizgisinin arkasına ekilerek, yoğun bir görüntü oluşturulmalıdır.

3. aşama: Kanal açma ve saç ekiminin yapıldığı bu aşama, yaklaşık olarak 3-4 saat sürmektedir. Bu aşamada ön saç çizgisi oluşturularak, saç ekimi yapılacak alan belirlenmektedir. Bu alanlar lokal olarak uyuşturularak, saç kökleri için gereken derinlik hesaplamaları yapılır. Lateralslit kullanılarak, saç köklerinin konulacağı kanallar açılır. Bu kanallar saçların çıkış yönünü, açısını ve yoğunluğunu belirleyeceğinden, son derece dikkatli açılmalıdır. Bu aşamadan sonra saçlar ekilerek, işlem tamamlanır.