Almanya'da sağlık politikasını şekillendiren ve Covid-19 ile mücadele eden en etkin kurum olan Robert Koch Enstitüsü’nün Başkan Yardımcısı Profesör Lars Schaade, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında salgına dair açıklamalarda bulundu.

"Covid-19'un kalbe ve böbreklere zarar verdiği ve kan pıhtılaşmasına sebep olduğunu tespit ettik" diyen Schaade "Otopsiler de dahil, tüm kanıtları sistemli bir şekilde incelemeliyiz" ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLARDA DA YETİŞKİNLER KADAR ÇOK VİRÜS VAR’

Öte yandan Schaade, aksi yöndeki haberlere karşın, çocukların yoğun bir şekilde izlenmesi sonucu, belirti göstermeseler bile çocukların boğazlarında yetişkinler kadar çok virüs bulunduğunu anlattı.

Prof. Shcaade çocukların hastalığın yayılmasında önemsiz bir rol oymadığını savundu.

ALMANYA’DA TEDBİRLERİN GEVŞETİLMESİ

Schaade, Almanya genelindeki kısıtlamaları gevşetmenin sosyal açıdan anlamlı olduğunu, ancak epidemiolojik açıdan, kısıtlamaların aynen devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Schaade yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı bulunmadan hayatın normalleşmeyeceğini söyledi. Schaade, ülke genelinde alınan Covid-19 önlemlerine uyulmasını isteyerek, ''Aşısız normalleşme olmayacak' dedi.

Schaade, aşı bulunmadığı sürece virüsün yayılmasını önleme tavsiyelerinin aynı kalacağını belirtti ve şöyle sıralardı.

1,5 metre mesafe korumak

Dirseğe öksürüp, elleri yıkamak

Kamusal alanlarda ağzı ve burnu koruyan bir tür maske takmak

Schaade, toplu taşıma araçları ve kamuya açık alanlarda maske takılması tavsiyesinde bulundu.

ANA AMAÇ 'GÜVENLİ BÖLGE'DE KALMAK

Ana amacın hala vaka sayısının "güvenli bölgede" tutulması olduğunu belirten Prof. Schaade ülkedeki bulaşma oranının şu anda 0,9 olduğunu ve Cuma günü bu oranın 0,7 olduğunu belirtti. Almanya'da şu anda vaka sayısı her 20 günde, ölüm sayısı da 12 günde bir ikiye katlanıyor.

Covid-19 enfekte sayısının azaltılması için çabaladıklarını anlatan Schaade, ''Son birkaç hafta içinde çok şey başardık. Ancak durum hala ciddi. Görünürde salgının sonu yok, yani virüs gitmedi. Vaka sayısı tekrar artabilir'' uyarısında bulundu.

'TEST SAYISI 1 MİLYON OLMALI'

Almanya'da haftada 730 bin test yapıldığını belirten Schaade, bu sayının idealinin bir milyon olması, ayrıca solunum yolu rahatsızlığı ve solunum enfeksiyonu geçiren herkesin test edilmesi gerektiğini vurguladı.

KISITLAMALARI GEVŞETMEYE BAŞLAYAN ÜLKELER

Haftalardır sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı, okulların ve işyerlerinin kapalı kaldığı bir dizi Avrupa ülkesi dünden itibaren sınırlamaları kademeli olarak kaldırmaya başlıyor.

ALMANYA

Kapalı alanı 800 metrekareden büyük işletmelerin açılmasına dünden itibaren izin verildi.

Ayrıca otomobil bayileri, bisiklet dükkanları ve kitapçılar da dünden itibaren yeniden çalışmaya başlıyor.

Spor salonları, restoran ve barlar ise hâlâ kapalı. Hükümet, halka kalabalık grupların ziyaret ettiği alanlarda maske takmaları yönünde çağrıda bulunuyor.

ÇEKYA

Çekya'da hükümetin açıkladığı beş aşamalı sınırlamaların kaldırılması programı dünden itibaren başladı.

Otomobil bayileri ve pazar yerleri dünden itibaren yeniden açıldı.

Yine dünden itibaren profesyonel sporcular sportif faaliyetlerine dönebilecek, en fazla 10 kişinin katıldığı düğünlere izin verilecek.

Çekya yurttaşlarına ülke dışına seyahat izni de tanındı. Ancak geri dönenlerin iki hafta boyunca kendilerini izole etmeleri isteniyor.

27 Nisan'dan itibaren ise 200 metrekare kapalı alanı bulunan dükkanların açılmasına izin verilecek.

NORVEÇ

Anaokulları ve sağlık klinikleri dünden itibaren yeniden açıldı.

Çocukların kendi oyuncaklarını anaokuluna getirmelerine ise izin verilmiyor ve anaokulu çalışanlarına 'Çocukları olabildiğince uzun süre açık havada tutun' çağrısı yapılıyor.

27 Nisan'dan itibaren ise ilkokul, orta okul ve liseler açılıyor.

POLONYA

Polonya hükümeti de sınırlamaların kaldırılması için dört aşamalı bir plan hazırlandığını duyurdu.

İlk aşama dünden itibaren yürürlüğe girmiş durumda. Parklar ve ormanlık alanlar dün yeniden ziyaretçilere açıldı.

Dünden itibaren egzersiz amaçlı yürüyüşe izin verildiği belirtilse de herkesten iki metrelik sosyal mesafeyi korumaları isteniyor.

Kapalı alan genişliği 100 metrekareden az olan işletmelerin açılmasına izin verildi. Ancak kasa önünde dörtten fazla kişinin kuyruğa girmesi yasak.

100 metrekareden büyük işletmeler ve kiliselerde ise 15 metrekare başına bir kişiye izin verilecek.

Kaynak: BBC Türkçe