Hepimiz patlamış mısırı film izlerken yediğimiz yağlı, sağlıksız bir abur cubur olarak biliriz. Yanlış! Artık gönül rahatlığıyla popcorn yiyebilirsiniz çünkü bilimsel araştırmalara göre patlamış mısır çok yararlı.

 

Pensilvanya'daki Scranton Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmalar gösteriyor ki patlamış mısırda meyve ve sebzeye göre daha çok antioksidan bulunuyor. Daha da fazlası, yerken dişimize kaçan o sinir bozucu kabukların içerisinde yüksek derecede antioksidan ve fiber bileşimi bulunuyor. Bu yüzden araştırmacı Joe Vinson'a göre mısır çekirdekleri biraz daha saygıyı hak ediyor. Çünkü onlar aslında "beslenmenin altın külçeleri".

 

Vinson'ın patlamış mısırla ilgili yapmış olduğu açıklama şu şekilde:

"Patlamış mısırı günümüzde sadece abur cubur olarak tüketiyoruz fakat şunu bilmemiz gerekiyor ki popcorn %100 işlenmemiş tam tahıl özelliğine sahip tek abur cubur. Diğer bütün tahıllar işleniyor ve farklı maddeler ile karıştırılıyor. Yani ürün üzerinde tam tahıl yazsa bile sadece %51 oranında tahıl içeriyor. Bir kutu patlamış mısır ise günlük tahıl ihtiyacınızın %70'inden fazlasını karşılayacaktır. İnsanların ortalama olarak günlük tahıl ihtiyaçlarının yarısını tükettiğini düşünürsek popcorn geriye kalan boşluğu doldurmak için mükemmel bir kurtarıcı olabilir."

 

Araştırma sonuçlarına göre günlük meyve, sebze tüketiminiz polifenol (antidoksidan) ihtiyacınızın sadece 200-250 mg. kadarını karşılarken patlamış mısırın bir porsiyonu 300 mg'mını karşılıyor.

 

Mısırın, yağ, şeker, tuz gibi maddelerle patlatılmamasını da öneren Vinson, sebze ve meyvenin yerini ise tutamayacağını, çünkü bunların ayrıca çok sayıda vitamin ve mineral içerdiğini hatırlattı.

 

Mısırın faydalı bir besin olduğu kanıtlandığına göre size düşen mısır çekirdeklerinizi sağlıklı olduğuna inandığınız bir yerden almak. Ayrıca mısır patlatırken mikrodalga yerine mısır patlatma makinasını tercih etmenizde yarar var çünkü mikro dalgada pişirilen mısırlar iki kat daha fazla kalori içeriyor. Tavaya yağ ekleyerek patlama yönteminin de çok sağlıklı bulunmadığını belirtelim.

 

Teknogaste