İngiltere’de araştırmacılar hastanın sadece nefesini analiz ederek şeker hastalığını teşhis eden bir yöntem geliştirdi. Uzmanlar, geliştirilen aygıtı bir yıl içinde doktor muayenehanelerinde kullanılır hale getirmeyi umuyor.

Şeker hastalığı beraberinde birçok başka hastalığa da davetiye çıkarıyor. Bu yüzden uzmanlar erken teşhisin önemine sıklıkla vurgu yapıyor.

Bir süredir bu alanda çalışmalar yürüten İngiliz uzmanlar, erken teşhisi kolaylaştıracak bir cihaz geliştirdi.  Söz konusu cihaz, nefes testiyle şeker hastalığını tespit ediyor.

İnsülin yetersizliği olan hastaların kanında keton adlı kimyasallar biriktiği için nefesleri aseton gibi kokuyor. Teşhis için de nefesteki bu aseton kokusundan yararlanılıyor.


Bu yeni cihazın özelliği mevcut  büyük ve ağır cihazların aksine taşınabilir olması ve cihazın bir yıl içinde doktor muayenehalenerinde yaygın şekilde kullanılması hedefleniyor.

Cihazın evlerde kişisel kullanım için daha küçük boyutlarda yapılması da planlanıyor. Ancak nefes analizi yapan aygıtın sadece erken taramada kullanıldığı ve detaylı teşhis için kan testine de ihtiyaç duyulduğu vurgulanıyor. (Amerika'nın Sesi)