Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı, toplumda çok sık rastlanan ağrılardan biri olan migrenin tek bir nedeni olmadığını belirterek tetikleyici faktörlere dikkat çekti.

Migrenin temelde genetik yapıdan kaynaklanan, başa giden damarların aşırı genişlemesinden kaynaklanan bir ağrı olduğunu belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Migrendeki ağrı beyin zarları, kafa derisi, kan damarlarından kaynaklanır. Bu nedenle ağrı zonklayıcı olur. Hareketle, merdiven çıkma ile zonklama artar, beraberinde bulantı-kusma, ışık-ses rahatsızlığı oluşur. Genelde ağrı 4 saatten uzun sürer ve günlük yaşam aktivitelerini kısıtlar” dedi.

MİGRENDE TETİKLEYİCİLERDEN KAÇMAK GEREKİYOR

Migren ataklarının çoğunun kendiliğinden başladığını ancak tetikleyici adı verilen bazı uyaranların migren atağı oluşumunda rol oynayabildiğine dikkat çeken Tarlacı, “İçinde bulunulan koşullara göre çeşitli tetikleyiciler migren atağını başlatabilir. Stres, migrenle güçlü bir bağlantı sergiler. Endişe, gerilim, heyecanlanma, kızgınlık migren atağına yol açabilen nedenlerdendir. Bazen stres sona erip dinmeye başlandığında da migren atağı tetiklenebilir. Çok neşeli ve kahkahalı bir günün sonu ağrıyla bitebilir. Tetikleyici faktörlerden kaçınılması gereklidir. Özellikle tetikleyici olduğu bilinen gıdalardan kaçınmak kolaydır” diye konuştu.

HORMONLARDAKİ DEĞİŞİKLİKLER ETKİLİYOR

Migreni etkileyen faktörlere de değinen Prof.Dr. Sultan Tarlacı, hormonal değişiklikler, çevresel faktörler, gıdalar, egzersiz ve yorgunluğun migreni etkileyebildiğini söyledi. Tarlacı, hormonal değişiklikleri şöyle sıraladı: “Adet değişiklikleri, doğum kontrol hapları kullanımı, gebelik ilk 3 ayında ve doğumdan sonra 6’ncı ayda ve menopoz dönemi hormon tedavileri.”

HAFTA SONLARINDA ÇOK UYUMAYIN

Migrende çevresel faktörlerin de etkili olduğunu ifade eden Tarlacı, “Parlak/Yanıp sönen ışıklar, bilgisayar oyunları, kızgınlık ve çok neşe gibi duygular, öğün atlama, aç kalma, düzensiz yemek yemek, duman/parfüm gibi güçlü kokular, iklim değişiklikleri ve mevsim geçişleri de önemli çevresel faktörler arasında yer almaktadır” dedi. Prof. Dr. Sultan Tarlacı, az uyumanın ve özellikle hafta sonunda çok uyumanın migreni etkilediğini belirterek “Hafta sonu hafta içi ile aynı saatte kalkınız” uyarısında bulundu.

BAZI GIDALAR MİGRENİ TETİKLİYOR!

Prof. Dr. Sultan Tarlacı, mayalı alkoller, kırmızı şarap, aşırı kahve ve kafein, aşırı çay içmek, yapay tatlandırıcılar, turşular, monosodyum glutamat içeren hazır gıdalar ve nitrat içeren gıdaların tetikleyici gıdalar olduğunun altını çizdi.

KENDİ TETİKLEYİCİNİZİ BULMAYA ÇALIŞIN

Gıdaların migreni çok ciddi şekilde etkilediğini ancak migrenin kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini ifade eden Tarlacı, “Kendi tetikleyicinizi bulmaya çalışın. Herkeste aynı tetikler olmaz” uyarısında bulundu. Prof. Dr. Sultan Tarlacı, şunları söyledi:

“Migreni tetikleyen faktörler kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde migrenin çikolata yemekle ilgisi olabilir. Eskitilmiş kaşar peyniri tiramin, salam ve sucuk gibi yiyecekler nitrit içermelerinden dolayı migren ağrısını ortaya çıkarabiliyor. Bu maddeleri içeren hazır gıdalardan uzak durunuz. Migren hastaları, migreni tetiklediğini bildikleri yiyecekleri kesinlikle tüketmemeli. Bunun haricinde hayatlarını kısıtlamalarına gerektirecek bir durum yoktur.

BOL SU TÜKETİN

Düzensiz yemek yeme ve sıvı tüketmenin migrenin tetikleyici sebepleri arasındadır. Bol bol sıvı alınız. Hatta çok bol alınız, elinizde su şişesi ile dolaşınız. Özellikle yaz aylarında sıvı alımı azlığı ağrıların şiddetini belirgin arttırabilir.”

EGZERSİZ VE YORGUNLUK DA TETİKLEYİCİ OLABİLİYOR

Düzensiz ve genelde 30 dakika üzerindeki uzun süreli devam edilen zorlayıcı egzersizin de migrende tetikleyici olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Migren hastaları 20 dakikalık kısa egzersizlerle ve sonra mola, tekrar egzersizle bu tetikten korunabilirler” önerisinde bulundu.

Kaynak: Demokrat Haber