Migren krizi baş göstermeden önce bedenin sıvı toplaması, ruh halinde değişiklikler, yiyeceğe özlem çekme ve yorgunluk gibi bazı uyarıcı belirtiler görülür. Bunları görsel rahatsızlıklar izler. Baş ağrısı başlamadan hemen önce, hasta, parlayıp sönen ışıklar görebilir. Baş ağrısı birkaç saat de, 2-3 gün de sürebilir. Çoğu kez hastayı karanlık bir odada uzanmaya zorlar. Dinlenme ya da uyku genellikle ağrıyı hafifletir. Hatta ağrıyı tamamen geçirebilir.

BESİNLERİN TÜKETİMİ BİR REJİMLE SINIRLANMALI

Migrenin tedavisinde doğru beslenme büyük önem taşımaktadır. Bazı besinlerden uzak durulması, migren ağrısının oluşmasını önleyebilir. Dikkat edilmesi gereken besinlerin tüketimi, bir rejimle sınırlandırılabilir.

Migreni tedavi etmeye yönelik rejime 4 hafta devam edilmesi uygun olur. Eğer bu programı uygularken migren krizi geçirmezseniz, 3-7 günlük aralarla, size dokunduğundan kuşkulandığınız yiyecekleri birer birer yiyin ve hangi yiyeceğin krize neden olduğunu saptayın. Eğer bir yiyeceği yedikten sonra migren ağrıları baş gösterirse, 3-4 gün yeni bir yiyeceği denemeyin. Çünkü bu süre içinde trombosit anormallikleri belirgin olmayabilir. Eğer bu programı uyguladığınız halde durumunuzda bir düzelme olmazsa, daha kısıtlı bir rejim uygulamanız gerekir. Bu rejimde kişinin ancak 10-15 tür yiyeceği denemesine izin verilir. Bu rejim ancak bir doktor denetiminde uygulanmalıdır.

BESİN BÜTÜNLEYİCİ OLARAK B6, C VE E VİTAMİNLERİ ÖNEMLİ

Dönüşümlü ya da ek olarak, trombosit yığılımını önleyen besin bütünleyiciler de alabilirsiniz. Bu yaklaşımın bir başka yararı da, çok sıkı bir rejim uygulamanızı gereksiz kılmasıdır. Trombositlere karşı güçlü etkileri olan besin bütünleyicilerin başında B6, C ve E vitaminleri, temel yağ asitleri (ketentohumu yağı, balık yağı ve eşekotu yağı gibi) ve zencefil gibi bazı besin maddeleri gelir. Uygulanan rejim ve bileşiminde maya bulunmayan karma vitaminler, hastanın durumunda iyileşme sağlayabilir.

HAP KULLANIMINDAN KAYNAKLI MİGRENLERDE B6'NIN YARARI VAR

Doğum kontrol hapı kullanmaktan kaynaklanan ya da hapların kullanımıyla azan migrenlerde B6 vitaminini denemenin yararı olabilir. Östrojenler, B6 vitamini gereksinimini artırır. Günde 50 miligram B6 vitamini almak, trombosit yığılımını da önler. Bir öğünü atlayıp yememek demigren ataklarına yol açabilir. Bu nedenle, migren hastaları öğün atlamadan beslenmeye özen göstermelidir.

MİGREN HASTASI NE YEMEMELİDİR

Migren hastalarının sigara ve alkol tüketimlerini kısıtlamaları, özellikle de kırmızı şaraptan uzak durmaları gerekiyor. Migrenliler şeker, kakao ya da çikolata gibi bileşiminde kafein bulunan yiyecekleri tüketmekten de kaçınmalı. Çay, kahve ve kolalı içecekler demigreni tetikliyor.Migren hastalarının, doğum kontrol hapı kullanımlarını kısıtlamaları ve bazı durumlarda aspartan içeren yiyeceklerden uzak durmaları da gerekiyor.

Bütün bunlara dikkat ettikleri halde iyileşemeyen migrenlilerin tüketimini kısıtlamaları gereken başlıca yiyecekler şöyle sıralanıyor:

Çikolata, maya türevleri, maya ürünleri, karaciğer, salam, sosis, bakla, salamura ringa balığı ve peynir gibi bileşiminde tiramin bulunan yiyecekler.

Peynir, salam, sosis, tuzlama ve lahana gibi içinde histamin bulunan yiyecekler.

Portakal ve muz gibi içinde migreni azdırabilecek doğal kimyasallar bulunan yiyecekler.

İçeriğinde tartrazin (E102), benzoat (E210-219) ve monosodyum glütamat (E621) gibi katkı maddeleri bulunan yiyecekler. Buğday. Süt.

MİGREN HASTALARININ GÜVENLE YİYEBİLECEĞİ YİYECEKLER

Sebze çorbası, haşlanmış yumurta, sebze püresi, armut, elma, papatya çayı, melisa çayı, kereviz, kivi.

MİGRENİ YENMEK İÇİN KAÇINILMASI GEREKENLER

Stres, sigara dumanı ve parfüm gazı gibi maddeler, çok fazla televizyon seyretmek, yorgunluk, omurga bozuklukları.