Dünyada milyonlarca migren hastasına umut olabilecek bir gelişme yaşandı.

Amerikalı bilim insanları migren hastalığı yaşayan iki aile üzerinde yaptıkları araştırmada migrene sebep olabilen bir gen keşfetti. Amerikalı uzmanlar fareler üzerinde yaptıkları incelemede de aynı geni onların da taşıdığını tespit etti.

San Franciso'daki California Üniversitesi'nden Louis Ptácek "Açıkça farelerde baş ağrısını ölçemeyebiliriz ama diğer bir şey var ki migrenle uyumlu olanı ölçebiliriz" dedi.

Uzmanlara göre, migren insanlarda olduğu gibi farelerde de ağrı, temas, ses ve ışığa çok hassas oluyor. Genetik kusuru olan farelerin beyinlerinde ışık patladığında veya diğer görsel sorunlarda bu şablona eğilimli olduğu belirtildi.

Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan araştırmanın özellikle kadınların önemli bölümünü etkileyen bu hastalığı tedavisinde umut olabilir. California Üniversitesi'nden Prof. Andrew Charles bu genin ayrıca uykuyu kontrolle ilgisinin olabileceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya çapında kadınların dörtte biri, erkeklerin ise 12'de biri migren ağrısı çekiyor.

Örgüte göre migren insanın yaşamını olumsuz etkileyen 20 yaygın hastalık arasında yer alıyor.