Türk Eczacıları Birliği (TEB), eczanelerde maske satışlarının yasaklanmasının ardından maske teminine ilişkin yürütülen süreç hakkında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın maskelerin halka ücretsiz ulaştırılacağı yönündeki açıklamasına dikkat çeken TEB, konuya ilişkin düzenlemenin ayrıntılarının bir an evvel kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğine vurgu yaptı.

‘DAĞITIMIN SÜREKLİLİĞİ VE GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANACAKTIR?’

Kamuoyu ve eczacıların konuya ilişkin cevaplanmasını beklediği pek çok soru olduğu ifade edilen açıklamada, “Bu maskeler kimler tarafından dağıtılacaktır? Hangi noktalardan dağıtılması planlanmaktadır? Bu dağıtımın Türkiye genelindeki lojistiği nasıl sağlanacaktır? Bu dağıtım nasıl denetlenecektir? Kişilere maske dağıtımında kıstas ne olacaktır, günlük ne kadar kullanım öngörülmektedir? Dağıtımın sürekliliği ve güvenliği nasıl sağlanacaktır? Yeterince maske üretimi mevcut mudur?” diye soruldu.

‘MASKELERİN DAĞITIM KOŞULLARI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR’

Maskelerin üretim ve dağıtım koşullarının pandemi döneminde hayati önem taşıdığı ifade edilen açıklamada, “Maske, üretiminden imhasına dek hassas süreçleri içeren ve kullanım ömrü olan tıbbi bir üründür. Bu yüzden üretim koşulları kadar dağıtım koşulları da içinden geçtiğimiz pandemi döneminde hayati öneme sahiptir. Uygun dağıtım koşullarını belirlenmesi ve dağıtımının denetlenmesi bulaş riski açısından son derece önemlidir. Öte yandan tüm bu pandemi sürecinde eczacılarımızı görmezden gelen bir tutumla karşı karşıya olduğumuzu üzülerek belirtmek isteriz” denildi.

Kaynak: Duvar