İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada mangal üzerinde oluşan bakteri oranının tuvalet klozeti üzerinde üreyen bakterilere göre 2 kat daha fazla olduğu bildirildi.

Hijyen uzmanı Doktor Lisa Ackerley, açık havada yapılan bir mangalın her 100 santimetresinde 1.7 milyon bakteri olduğunu açıkladı. Bu sayı tuvalet klozetiyle karşılaştırıldığında mangalda yüzde 124 daha fazla bakteri oluştuğu ortaya çıktı.

Daily Mail'in haberine göre, temiz mangalların da üzerinde üreyen bakteriler, koli basili (e coli), salmonella ve listeriyaya dönüşerek ciddi sağlık sorunları yaratıyor. Bu bakterilerin üzerinde pişirilen yemeklere geçmesi halinde şiddetli kusma ve ishale neden oluyor.

Mangal üzerinde oluşan bakteriler, çevresindeki alanın hijyenik olmaması, ızgarada kalan yemek artıkları ya da kuşlar dahil olmak üzere hayvanların dışkısından kaynaklanıyor. Ackerley, İngiltere'de mangal yapanların sadece yüzde 36'sının sık sık mangalını temizlediğine dikkat çekti.

Ackerley, koli basili ve salmonella bakterilerinin çocuk ve yaşlılar için çok tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, mangal çevresinin dezenfekte edilmesinin ve sık sık el yıkayarak hijyen sağlanabileceğini belirtti.