Michigan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan yeni bir çalışmada, hafif Koronavirüs enfeksiyonu geçiren çoğu hastanın altı aya kadar devam edip yeniden enfeksiyona karşı koruyan antikorlar ürettiği bulunmuş.

Araştırmacılar, PCR onaylı yaklaşık 130 COVID-19 hastasını ilk enfeksiyondan sonraki üç ila altı ay arasında analiz etmiş. Üç hasta hastaneye kaldırılırken, geri kalanı ise ayakta tedavi edilip hafif enfeksiyon geçirmiş. Bu hastaların gösterdiği belirtiler arasında baş ağrıları, üşüme ve tat ya da koku duyusu kaybı bulunuyor.

Microbiology Spectrum bülteninde yayımlanan sonuçlar, katılımcıların yaklaşık %90’ında çivi ve nükleokapsit antikor tepkileri oluştuğunu; antikor seviyelerinin ise biri dışında hepsinde kalıcı olduğunu ortaya çıkarmış.

Alerji ve bağışıklık bilim klinik yardımcı profesörü olan baş yazar Charles Schuler, “Daha önce, sadece ağır COVID-19 geçiren hastalarda enfeksiyona karşı güçlü antikor yanıtları oluştuğundan endişe duyuluyordu” diyor. “Biz ise, hafif COVID-19 geçiren kişilerde de enfeksiyondan sonra ciddi bir antikor yanıtı oluştuğunu ve bu antikorların devam ettiğini gösterdik.”

Gözlem döneminde, antikor sonucu negatif olan hastalara kıyasla antikor gelişen deneklerin hiçbiri yeniden enfeksiyon kapmamış. Araştırmacılar, antikorların COVID-19’u etkisiz hale getirme kabiliyetinin de (enfeksiyondan sonraki üçüncü ayda gerçekleşen) ilk ziyarete kıyasla altıncı ayda önemli derecede değişmediğini keşfetmiş.

Makalenin eş yazarı Dr. James Baker şöyle aktarıyor: “Bazı çalışmalarda COVID-19 antikorlarının zamanla zayıfladığı öne sürülse de, bizim elde ettiğimiz bulgular hafif enfeksiyona karşı bağışıklık yanıtı oluşturan kişilerde daha uzun dönemli bağışıklığa yönelik ileri dönük, güçlü kanıtlar sunuyor.”

ABD’nin Kentucky eyaletinde yürütülen bir çalışmada ise önceden COVID-19 geçiren ve aşı olmayan kişilerin yeniden enfeksiyon kapma tehlikesinin, tam aşılanmış kişilere kıyasla 2,34 kat daha yüksek olduğu bulunmuş. Bu durum, aşıların yeniden enfeksiyona karşı ilave koruma sağladığını akla getiriyor.

Kaynak: popsci.com