Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş, kış boyunca uykuda olan metabolizmanın çalışıp, kolay kilo verilebilmesi için bol su içilmesi gerektiğini söyledi.

Şişmanlığın vücuda alınan besinlerin, enerji harcamasının az olması sebebiyle yanmayıp yağ olarak birikimi sonucu oluştuğunu belirten Diyetisyen Merve Çapaş, "Kilo vermede yeterince su içmek çok önemlidir. Suyun günde 2 litre tüketilmesi besinlerin vücutta kullanılması için bütün aşamalarında vücudun suyu kullanması nedeniyle önemlidir. Fazla ödemin, sindirim sonucu oluşan zararlı atıkların vücuttan atılması metabolizmanın hızlanması ve kilo vermede yardımcıdır. Günlük 2 litre su sağlık için yeterlidir ancak sıcak günlerde içilen suyun 3 litreyi bulması kilo vermeyi hızlandıracaktır" dedi.

'SU İÇİLDİĞİNDE MİDEDE TOKLUK DUYGUSU OLUŞUR'

Çapaş, suyun organik olmadığından bedende yağa dönüşmediğini belirterek şunları söyledi:

"Aksine su tüketilmesi metabolizma sonucu oluşan atıkların bedenden dışarı atılmasına yardımcı olur. Su içildiğinde midede tokluk duygusu oluştuğundan yeme duygusu azalır. Açlık duygusu oluştuğunda enerji değeri olan yiyecek içecek atıştırmak yerine su içmek daha olumlu bir davranıştır.

Su içerdiği kalsiyum magnezyum gibi mineraller sayesinde sağlığın korunmasına yardımcı olur. Yemek öncesi ve sırasında içilen su mideyi doldurduğundan açlık duygusunu bastırır ve bireyin daha az yemesine yardımcı olur.

İnsan susamadan su içmesini öğrenmelidir. Bazı durumlarda susama duygusu gecikebilir. Yanında sürekli su bulunduran veya su içmeyi hatırlatan notları, uyarıları olan bireylerin susamadan da su içme alışkanlığı kazandığı çalışmalarda gösterilmiştir.

Gün içerisinde her saat başı bir bardak su tüketmek veya her öğünle iki bardak su tüketmek günlük su ihtiyacınızı karşılayacaktır. Daha sıcak zamanlarda veya daha hareketli olduğunuz günlerde bu miktarı artırabilirsiniz. Kişinin beslenmesinde asitli veya alkali yiyeceklere yer vermesi kanın asite veya baza kaymasına kesinlikle neden olmaz. Bu sebeple de alkali su içmeye gerek yoktur."