Sağlık Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu, Kocaeli'nde son 7 yıl içinde 20 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu açıkladı. Ayrıntıları açıklanmamakla birlikte, ilçelere göre verilen rakamlarda nüfus oranına göre kanser vakalarında İzmit, Gölcük ve Körfez ilçeleri önde giderken Başiskele ve Kartepe ilçelerinde ise kanser vakalarındaki artış oranının yüzde 200'ün üzerinde olduğu belirtildi.

DİHA'de yer alan habere göre Sağlık Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın verdiği soru önergesine verdiği yanıtta Türkiye'nin sanayi kentlerinden Kocaeli'nde son 7 yıl içinde 20 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu açıkladı. Sanayi kuruluşları ile konut alanlarının iç içe girdiği Kocaeli'nde sıkça gündeme gelen kanser vakalarının boyutu soru önergesine verilen yanıtla bir kez daha ortaya çıkmış oldu. 

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, kentte son 7 yıllık süre içerisinde 20 bin kişiye kanser teşhisi konulduğu bildirildi. İlçelere göre verilen rakamlarda nüfus oranına göre İzmit, Gölcük ve Körfez ilçeleri kanser vakası sayısında önde giderken, bazı beldeler birleştirilerek 2009'da ilçe statüsünü alınan Başiskele ve Kartepe ilçelerinde ise kanser vakalarındaki artış oranının yüzde 200'ün üzerinde olduğu belirtildi.

Bakanlığın cevabında kanser vakalarından ölüm oranlarıyla ilgili bir istatistiğin tutulmadığının bildirildiği de belirtildi. Ayrıntıları açıklanmayan ve istatistiği bile tutulmayan korkunç tablo içerisinde Kocaeli'nin en önemli sanayi havzası olan Dilovası'ndan bahsedilmemesi dikkat çekti. 45 bin nüfuslu Dilovası'nda, 5 organize sanayi bölgesi, 1 sanayi sitesi, 193 sanayi kuruluşu bulunuyor ve buralarda 20 binden fazla işçi çalışıyor. Mevcut sanayi tesislerinin yol açtığı çevre kirliliği nedeniyle her 3 kişiden 1'inin kanserden hayatını kaybettiği Dilovası için uzmanlarca yapılan tanımlama ise "cehennem".

Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğu, Dilovası'yla ilgili 3,5 yıl önce hazırladığı tartışmaya yol açan raporunda, doğan her çocuğun annelerinden içtikleri sütten dolayı yüzde 3 kanser riski taşıdığını ortaya koymuştu. Bunu da "Dilovası'nda yaşayanlar cehennemi yaşıyorlar. Anne ve bebekler cehennemin kurbanları" olarak tanımlamıştı. Öyle ki bu ortaya koyduğu bilimsel veriler nedeniyle Hamzaoğlu hakkında bağlı bulunduğu üniversite tarafından disiplin cezası verilmiş dava bile açılmıştı. Açılan dava daha sonra mahkeme tarafından düşürüldü.