Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr. Gülistan Karadeniz, yeni tip Koronavirüs'e (Kovid-19) karşı KOAH’lı hastalara uyarılarda bulunarak,“ Yaşla birlikte normalde Koronada ölüm riski artıyor. KOAH’ı da ileri yaş hastalarımızda gördüğümüz için dikkatli olmak gerekiyor” ifadelerine yer verdi. 

"EL HİJYENİNE DİKKAT' 

Antalya’nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezinde düzenlenen Ulusal Akciğer Sağlığı Kongresi'nde kürsüye geçen Karadeniz şu uyarılara yer verdi:

"KOAH’lı hastalarda geçirilen enfeksiyonlar, akciğerdeki fonksiyonların düşmesine neden olabildiğini dile getiren Karadeniz,” O nedenle enfeksiyonlar bu hastalarımız için çok önemlidir. Güncel virüs Kovid-19 açısından, KOAH’lı hastalarımızın kalabalık ortamlara çok zorunlu olmadıkça girmelerini istemiyoruz. El hijyenine dikkat etmelerini öneriyoruz. KOAH’lı hastalarımızın dikkatli olması gerekiyor.

Hastalarımızın kalabalık ortama katılmak durumundaysalar maske takmalı, temastan kaçınmaları, el dezenfektanı kullanmalılar. Üst solunum yollarını günde iki kez tuzlu suyla temizlemelerini istiyoruz. Hastalarımız bol ılık sıvı tüketmeli, ilaçlarını düzenli kullanmalı, viral enfeksiyon belirtileri olursa da doktora başvursunlar.” 

Türkiye’de koronavirüs vakalarının yeni görülmeye başlandığını aktaran Karadeniz, "Hastamız yurt dışından gelen bir kişiyle temas olmadığı sürece illaki koronavirüs olacak diye bir durum yok. Biz şu an kış aylarında H1N1 influenza virüsünü, Kovid-19 olmadan Korona virüsleri görebiliyoruz. Kovid-19 demek için şüpheli veya kesin bir vak'a ile temas gerekiyor. O nedenle çokta korkmamaları ama tedbirli davranmaları gerekiyor. El hijyeni çok önemli” dedi.

"KOAH SİGARAYLA DOĞRUDAN BAĞLANTILI' 

Gülistan Karadeniz, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) 20 yıl ve üzerinde sigara içen kişilerde, öksürük, balgam, nefes darlığı gibi görülen ilerleyici bir hastalık olduğunu kaydetti.

Toplumda KOAH’ın görülme oranının yüzde 19 olduğunun altını çizen Karadeniz, sigaranın bırakılması ve aşılamanın önemli olduğunun altını çizdi.

KOAH’ın sigara kullanımıyla doğrudan bağlantılı olduğuna değinen Gülistan Karadeniz, “Sigara kullanma oranı düşmediği için KOAH’ın da azaldığını söyleyemeyiz, çok fazla hasta görüyoruz. Dünya çapında dördüncü ölüm nedeni ve üçüncü sıraya yükselmesi bekleniyor. Geri dönüşü olmayan bir hastalık. O nedenle erken aşamada sigaranın bırakılması bu hastalığa yakalanma riskini düşürüyor” şeklinde konuştu.