Kısırlık (sonsuzluq) nedir?

Çiftlerin bebek sahibi olmak istemelerine ve bir yıl düzenli ilişki yaşamalarına rağmen, bebek sahibi olamama durumu kısırlık (sonsuzluq) olarak nitelendirilebilir. Yalnız burada bir takım kıstaslar var olacaktır.

Neden gebe kalınamıyor?

 Altında yatan sebebe ulaşabilmek adına düzenli ilişki yaşanıyor mu bunu ölçümlemek gerekir. Şayet çiftler bebek sahibi olmak istiyorlarsa gün aşırı yahut doktor önerisince üç günde bir cinsel ilişki yaşamalıdırlar. Sperm kalitesi için ve yumurtlama çizelgesi için düzen ilk şarttır.

Ay içerisinde kadın bedeninin döllenmeye hazır yumurta üretimi kısıtlı günleri kapsayacaktır. Regli tarihinden sonra hesaplanacak 12-14. Günler çoğu bayan için ideal seçilmiş günler olacaktır. Erkek üreme hücresi spermlerin kalitesi içinde vücut dışarısına belirli aralıklarla çıkıp, görevsel olarak bozulmaya uğramadan yumurta hücresine yolculuk etmesi gerekir.  Aralıksız cinsel ilişki de bebek düşünen çiftler için uygun olmayacaktır. Çünkü spermlerin belirli fonksiyona ulaşması için erkek bedeninde zaman geçirmesi gerekir. Tüm bu koşulların bir araya gelmesi ve infertilite varlığından söz edilebilmesi için bir yıllık süre öngörülmektedir. Yalnız otuz yaş üstü bayanlar, ailesinde kısırlık yaşayan çiftler, kronik başka rahatsızlığı onlalar, kadınlarda adet düzensizliği, hormon bozuklukları, geçirilen cerrahi işlemler vs. konular mevcutsa bu süre daha kısıtlı olacak ve hekim çeşitli testlerle kısırlık (sonsuzluq) konusunu araştırmaya daha erken alabilecektir.

İnfertilite vakalarında;

Doğumu kontrol edecek her hangi bir dış işlem olmamasına karşın gebelik elde edilemeyen her ay sıkıntıyı biraz daha katlayarak strese sebep verecektir. Kadın için adet kanamasının yaşanıyor olması yeni gelecek ay için ümit oluşturmakta ve giden her ay ümitleri azaltmaktadır.

Kısırlık tedavileri ne yazık ki sabır gerektiren tedavileri içerir. Kaynağın bulunması, çeşitli ilaç denemeleri, tavsiyeler ve testler derken zaman hızlıca geçip, sonuç olumsuz devam ederse çiftler paniğe kapılabilmektedir. Özellikle ailesinde geç bebek sahibi olmuş kişilerin varlığı daha çok düşündüren bir durumdur. Ancak tıp bu konularda o kadar gelişmiştir ki neredeyse çaresiz vakalar yok denecek kadar azalmıştır. Yeter ki infertilite konusunu da diğer hastalıklar gibi kabul edip, tedavi için çiftler kendilerine doğru zamanda izin versinler.

Öylesine ince bir çizgidir ki; panik ile ‘’hızlı -sabırsız hüzün ve davranışlar’’ kişileri strese sokup kısır bir döngüye neden olabilmektedir. Tam tersi durumda da çiftler bebek sahibi olamamayı ‘’ört bas edip‘’ kendilerini hatalı tarafa çekip, içe dönüş başlatarak yine kısır döngünün olumsuzluklarına teslim olabilmektedirler. Kısırlığın tanımı ve nedenlerine ulaşılabilmesi için doktor kontrolü şarttır!

İnfertilite (sonsuzluq) nedenleri:

  • Spermlerin fonksiyonlarının yeterli olmaması
  • Spermlerin taşınma problemleri
  • Hiç sperm olmaması
  • Anne adaylarında tüplerin tıkalı olması
  • Yumurtlama problemleri
  • Endometriozis
  • Rahim yapısına ait bozukluklar
  • Genetik bir takım sebeplerden dolayı var olabilecek infertilite çeşitleri
  • Sebebi saptanamayan kısırlık 

Ayrıntılı bilgi için : http://www.sunimayalandirma.net/