İki ilacın bir arada kullanılmasına dayalı bir yöntemle, ölümcül kanser hastalarının tedavisinde büyük başarı sağlandı.

İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırmada, ilaçların denendiği cilt kanseri hastalarının yaklaşık yüzde 60'ında tümörler küçüldü veya kontrol altına alındı.

ABD'deki Yale Kanser Merkezi'nden Prof Ray Herbst, immünoterapiye, yani vücudun bağışıklık sisteminin kanserli hücrelere saldırarak yok etmesine dayalı tedavinin beş yıl içinde standart kanser tedavisi olarak kemoterapinin yerini alabileceğini söyledi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Prof Herbst "Kanser tedavisinde bir paradigma değişikliği görüyoruz. Artık kesinlikle uzun süre hayatta kalma potansiyeli ve etkili tedavi yöntemleri var" diye konuştu.

İMMÜNOTERAPİ NEDİR?

İmmünoterapi, kanserle mücadele araştırmalarında hızla gelişen bir alan.

Bağışıklık sistemi vücudun enfeksiyona karşı en etkili silahlarından. Ancak, vücudun kendi hücrelerine saldırmasını önleyen için bazı 'fren' mekanizmaları bulunuyor.

Immünoterapi, bağışıklık sisteminin kanserli hücreleri tanıyarak yok etmesini sağlamaya yönelik tedavilere deniyor. Araştırma ekibinden Dr James Larkin, immünoterapinin kanser tedavisi için büyük ümit vadettiğini söyledi.

Larkin,"bu sonuçların kalıcı olacağını umuyoruz, ancak şu anda bunu bilemiyoruz" dedi. Hastaların yarısından fazlasında da yorgunluk, cilt kızarıklıkları ya da ishal gibi yan etkiler görüldü.