Günde 4 bardak kadar tüketilen kahve veya çay alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasından korunmaya yardımcı olabilir.

Duke Üniversitesi Tıp Merkezinden Doktor Paul Yen’in liderliğindeki bir grup araştırmacıya göre, yüksek kafein alımı alkol alımı olmaksızın gerçekleşen karaciğer yağlanmasını engelleyebiliyor. 

Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması hastalığı, adından da anlayabileceğiniz gibi, yüksek oranda alkol alımından kaynaklanmayan yağlanma türüdür. Şu anda, diyet ve egzersizleri göz önünde bulundurmazsak, alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması hastalığının kesin tedavisi yoktur. 

Dr. Yen ve ekibi hücre kültürleri ve fareler üzerinde, kafeinin karaciğer hücrelerindeki yağ yapılarını uyarmasını ve yüksek yağ oranına sahip besinlerle beslenen farelerdeki yağlı karaciğerinin azalmasına etkisini incelediler.

Bu incelemenin ardından Hepatology dergisinde yayımlanan araştırma, günde yaklaşık olarak 4 kupa kahve içmek alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasını engelleyebileceğini hatta tedavi edebileceğini öne sürüyor. 

Dr. Yen “Kafeinin karaciğerdeki yağların üzerindeki etkisini inceleyen çalışmadaki ilk detaylar çok enteresan” diyor.

“Özellikle kötü üne sahip olan kahve ve çay yaygın olarak tüketiliyor ve bizim fikrimiz tedavi edici olabilir, özellikle de aydınlatıcı olabilir” diyerek ekliyor Dr.Yen ve devam ediyor, “bu çalışma, kafein açısından yan etkilere sahip olmayan fakat karaciğer üzerinde tedavi edici etkisi korunan kafein benzeri ilaçların üretilmesine yardımcı olabilir."  

Çeviren: Meriç Öztürk (Evrim Ağacı)

Kaynak: SciNews