Uygulama Merkezi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Taner Sümbül, kapsamlı tedavi ve takip gerektiren kanser hastalığının tedavisinin, son yıllarda birçok hastalık grubu için mümkün hale geldiğini kansere karşı daha umut dolu olduğunu söyledi. 

Kanser hastalığının oluşumu ve tedavisiyle ilgili bilgiler veren Sümbül, insan vücudunun birbiriyle koordineli çalışan yaklaşık 100-110 trilyon hücreden oluştuğunu, bu hücrelerin, tek başlarına veya grup olarak doku ve organları oluşturmak suretiyle fonksiyon gösteren vücudun yapı taşları olduğunu ifade etti.

HEDEFE YÖNELİK TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Kanserin, kısaca “kontrolsüz, anormal hücre çoğalması sonucu doku ve organ fonksiyonlarının tedricen bozulması ve sonuçta yaşamı tehdit eden bir hal almasıyla sonuçlanan klinik tablo” olarak tanımlanabileceğini dile getiren Doç. Dr. Ahmet Taner Sümbül, “Son 10 yılda insanoğlunun kimyasal, viral ve radyasyon ilişkili etkenlere daha çok maruz kalması, ortalama yaşam süresinin uzaması, tanı yöntemlerindeki gelişmeler, kanser tanılarının daha ön plana çıkmasına yol açmıştır. Ayrıca, son 10 yılda tanısal moleküler biyolojideki gelişmeler kanser hücresini daha iyi tanımamıza ve böylece yeni tedavi yöntemleri geliştirmemize neden olmuştur. Önceleri hastalığa ve kişiye yönelik bireyselleştirilmiş tedavi imkanları yokken artık birçok hastalıkta hedefe yönelik (akıllı ilaçlar) bireyselleştirilmiş tedavi yöntemleri uygulanabilmekte ve bu durumda hastalığın tam tedavi edilebilmesi durumunda sağ kalım sürelerinin uzaması yönünden pozitif sonuçlara yol açmaktadır” dedi.

KAYNAK: HABERTÜRK