Bilim insanları kanser tedavisinde çığır açabilecek bir buluşa imza attı. Dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle kanserli hücreyi yok edebilecek hücre geliştirildi.

T-hücre verilen bu müthiş buluş Japon bilim insanlarının yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıktı. Terapi sırasında direk olarak kanser hastalarına enjekte edilen bu geliştirilen hücre kanseri yok ediyor.

Alerji ve Bağışıklık Araştırmaları Merkezi (RIKEN) uzmanları ilke kez T-Lenfosit adını verdikleri hücreyle bağışıklık sistemini güçlendirmeyi başardıklarını belirtti. T-Lenfosit özel olarak kanser bölgesine enjekte ediliyor ve o hücrelerin ölmesi sağlanıyor.

Bilim insanları yeni T-Lenfosit hücresini IPS'den (Uyarılmış pluripotent kök hücre) üretti.

Daha önceki araştırmalarda T-Lenfosit laboratuvar koşullarında üretilmiş ancak kanseri yok etmekte etkisiz olmuştu. Bilim insanlarına göre bunun sebebi hücrenin ömrünün kısa olması.

Araştırmayı yürüten Japon bilim grubunun başkanı Dr. Hiroshi Kawamoto "Bundan sonraki aşama hücrenin seçilmiş tümörler dışında vücutta diğer kanserli hücrelere karşı etkili olup olmadığını test etmek. Eğer o konuda başarılı olunursa tedavide bu yöntem uygulanabilir" dedi.

Kansere karşı bu yeni araştırma Cell Stem Cell dergisinde yayımlandı. (GAZETEPORT/YAŞAM)