İsviçre'de yapılan bir araştırma, kafein verilen ergenlik dönemindeki farelerin beyninin olgunlaşma sürecinin yavaşladığını ortaya koydu.

İsviçre'deki Zürih Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nden Reto Huber ve ekibinin yaptığı araştırma, kafein verilen ergenlik dönemindeki farelerin beyninin olgunlaşma sürecinin yavaşladığını gösterdi.

30 günlük farelere, insanlarda günde 3-4 fincan kahveye eşit kafein veren bilim adamları hayvanların derin uykusunun azaldığını ve beyin gelişiminin engellendiğini belirtti.

5 gün boyunca kafein verilen farelerin beyninin akımı ölçüldü. Derin uyku dönemlerinin 31. gününden 42. güne kadar (kafein verilmesinin kesilmesinden çok sonra) azaldığı görüldü. Araştırma sonunda, sadece su verilen farelerin sinir hücresi bağlantılarının çok daha fazla olduğu belirlendi.

Huber, insanlarda ve farelerde, derin uykunun süresi ve yoğunluğu ile beyindeki hücreler arasındaki bağlantıların çocuklukta arttığını, ergenlikte en üst düzeye çıktığını ve yetişkinlikte azaldığını açıkladı.

Bilim adamı, ergenlikte beynin olgunlaşmaya başlamasıyla bağlantıların büyük kısmının kaybedildiğini ve bunun derin uykuda meydana geldiğinin sanıldığını belirterek, asıl önemli olan bağlantıların uzadığını, diğerlerinin azaldığını, söz konusu durumun ağın daha etkin, beynin ise daha güçlü olmasını sağladığını vurguladı.

Araştırmada, beynin yavaş olgunlaşmasının davranışsal sonuçlarının olduğu da belirlendi. Normalde yaş ilerledikçe daha meraklı hale gelen farelerin, kafein verildiğinde "utangaç ve ihtiyatlı" hale geldiği belirtildi.