Prof. Dr. Ateş Karateke kadınlarda idrar kaçırma hakkında bilgi verdi.

İdrar kaçırma şikayetleri nasıl başlar?

Kadınların orta yaş üzerinde en çok yaşadıkları bu sıkıntıda şikâyetlerde; daha çok güçlü reflekslerle kaçan idrarlar konu edilir. Yürürken, öksürürken, hapşırırken, merdiven çıkarken ıslaklık hissi ile idrarın kaçtığı fark edilebilir. Bu kadında utanma duygusuna yol açarak kendinde suçluluk aramaya iter. Kimi vakalarda da idrar bir anda gelir ve o an kontrolsüz şekilde kaçar, kadın tuvalete yetişemeden kaçan idrarla sıkıntıya girer.

Neden kadınlarda idrar kaçırma daha sık yaşanır?

Kadınlar doğuştan idrar kaçırmaya meyillidirler. Anatomik yapıları, idrar torbası buna göre uygunluk taşımaktadır. Doğum yapmak, iri bebek doğurmak ile bu konu daha çok açığa çıkarak, otuzlu yaşlardan sonra varlığını ilan edebilmektedir. "İdrar kaçırma nedenleri" başlıklı yazımda daha detaylı bilgiler vermeye çalıştım

Kadınlarda idrar kaçırmak neden ötelenir?

Kadın, idrar kaçırmanın hastalık olduğunu geç kabullenebilir. Mahrem bölgeye has bir konu olduğundan şikayetlerini çok dile getirmez. Daha çok arkadaş toplantılarında başkaları konu etmişse açığa çıkarabilir ve doktora gitmeyi çok tercih etmez. Pet ile yaşamak, hijyenin vücudu terk edişi, cinsel birleşmeye karşı soğukluk ve sosyal alanlarda bulunamamaya iter. Kadın ne zaman tuvaleti geleceğini sezinleyemeyeceğini düşündüğü için dışarı çıkmak, misafirliğe gitmek istemez.  Bunu paylaşmakta güçlük yaşarken hastalığın evre değiştirmesine neden olabilir. Çünkü vücutta bulunan bir rahatsızlık bir sonraki rahatsızlıkla birleşirse ortaya daha kapsamlı sıkıntılar çıkacaktır. (İleri yaşla beraber değişecek fiziki koşullar ve gelebilecek diğer kronik rahatsızlıklarla birleşip daha kötü sonuçlar açığa çıkarabileceği unutulmamalıdır.)