Geçtiğimiz aylarda Avcılar’da, bu ay içinde de Beylikdüzü’nde çok sayıda kuşun ölümü üzerine İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) bir açıklama yaptı. Açıklamada vatandaşlara, ölü kuş gördüklerinde ilgili müdürlüklere haber vermeleri ve onlara dokunmamaları uyarısı yapıldı.

Yakın zamanda Beylikdüzü’nde bir korulukta çok sayıda kuş öldü. Çoğu karga olan bu kuşların, ses ve dışkılarından rahatsız olanlar tarafından zehirlenerek katledildiğini düşünen vatandaşlar duruma tepki gösterdi.

Küçükçekmece Gölü kıyısındaki toplu kuş ölümlerinin ardından bölgeye yakın olan Yeşilkent mahallesinde bazı vatandaşlarda Batı Nil Virüsü tespit edilmişti.

Kuşların kasıtlı öldürülmesinin teknik olarak mümkün olduğunu belirten İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Ancak toplum sağlığı açısından bütün seçenekler düşünülmeli, ölümlerin nedeninin Batı Nil Virüsü veya başka bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Diğer taraftan, ilgili kurumlar tespitlerini yapıp açıklama yapıncaya kadar önlemler alınması önemlidir” dedi.

ÇOCUKLAR VE EVCİL HAYVANLAR UZAK TUTULMALI

İlgili kurumların ölü kuşları usulüne uygun olarak derhal toplaması gerektiğini ifade eden Arslan, “Sokak hayvanlarının bu kuşları yiyerek bulaşmayı artırmasının önüne geçilmelidir” dedi. Arslan, vatandaşların alınabileceği önlemleri ise şöyle sıraladı:

Çok sayıda ölü kuş gördüklerinde zaman kaybetmeden Tarım ve Orman il veya ilçe müdürlüklerine haber vermeli veya Alo 174’ü arayarak bilgi verilmeli.

Hiçbir şekilde kuşlara dokunulmamalı. Evcil hayvanlarını gezdirenler bir süre bu alanlardan uzak durmalı.

Özellikle çocukların ölü kuşların olduğu bölgelerden uzak tutulması uyarısı yapan Prof. Dr. Arslan, “Bu ve benzeri olayların sık sık yaşanacağı dünyanın ve ülkemizin bir gerçeğidir. İnsan eliyle yapılan devasa projeler kuş yollarının değişmesine ve sulak alanların bozulmasına neden olmaktadır. O nedenle daha önce hastalık görülmeyen bölgelerde bazı hastalıkların ilk defa görülmesi olasıdır. Bu durumlara hazırlıklı olmak ve kamuoyunun sıklıkla bilgilendirilmesi toplum sağlığı açısından önemlidir” ifadelerini kullandı.

‘BEŞTEN FAZLA ÖLÜ KUŞ GÖRÜNCE HABER VERİN’

Veteriner hekimler tarafından yapılan açıklamada, şehir içinde, ormanlık veya sulak alanlar gibi yerlerde aynı bölgede beşten fazla kuş ölümü görüldüğünde zehirlenme, enfeksiyon veya silahla vurulma durumları olabileceği belirtildi. Bu durumda kuşlardan alınan numunelerin incelenmek üzere ilin bağlı bulunduğu Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne gönderilerek kesin ölüm nedeninin tespit edildiği aktarıldı ve numune alınıncaya kadar ölü kuşlara çıplak elle kesinlikle dokunulmaması gerektiği vurgulandı. Bölgenin ölü kuşlardan çıkan sıvılarla kirlenmesi durumunda da insan ve hayvanların bu alandan geçmesinin sağlık açısından sakıncalı olabileceği de belirtildi.