Hintli doktor Madan Kataria hastalarını güldürerek tedavi ediyor. Gülme yogası tüm dünyada büyük ilgi görüyor.

Madan Kataria'nın mutlu bir çocukluk geçirdiği söylenemez. Yoksul bir Hintli ailenin 13 çocuğundan biri olan Kataria'nın kardeşlerinden altısı vefat etmiş. Annesinin isteği üzerine tıp okuyan Kataria hastalarını ilaç yerine gülmelerini sağlayarak tedavi etmenin yolunu bulmuş.

Alışılmadık bu tedavi yöntemini Hintli doktor ilk kez 1995 yılında Mumbai'de bir parkta denemiş. Hastalarıyla beş kişilik bir halka oluşturarak kahkahalarla gülüyorlarmış. Grubun üyeleri zamanla artarak 50 kişiye çıkmış. Bugünse Kataria bu tedavi yöntemini tüm dünyada hayata geçiriyor. 60 ülkede yaklaşık 6 bin gülme kulübü bulunuyor ve buralarda hep birlikte gülünüyor.

"EN İYİ İLAÇ"

58 yaşındaki doktor "Gülmek insanın yapabileceği en sağlıklı şey, en iyi ilaç bu" diyor. Başlarda Kataria ve arkadaşları insanları espriler yaparak güldürmeye çalışıyormuş ancak bir süre sonra bu espriler tükeniyormuş. Kataria vücudun gerçek bir gülüşle sahtesini birbirinden ayırt edemediğini ve her ikisinin de tedavi edici olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Zaten sahte bir gülüş bir süre sonra gerçeğe dönüşüyor. Deneyin göreceksiniz."

Gülmenin olumlu etkileri bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. ABD'nin saygın tıbbî araştırma kuruluşlarından Mayo Clinic'ten Doktor Amit Sood şunları kaydediyor: "Araştırmalar gülmenin çok çeşitli faydaları olduğunu gösteriyor. Bunlar bağışıklık sisteminin güçlenmesinden stresin azaltılmasına, daha iyi ilişkilerden daha rahat bir sindirime kadar çeşitlilik gösteriyor." Gülmenin vücutta spor gibi bir etki yaratarak endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olduğu sanılıyor.

HER GÜN 15 İLA 20 DAKİKA

Kataria her gün 15 ila 20 dakika gülmeyi öneriyor. Hintli doktor "Bir komedi film izlemek yeterli değil çünkü orada en fazla birkaç saniye gülüyorsunuz. Faydalanabilmek için bir süre boyunca gülmek gerekli" diyor.

Madan Kataria'yı çalışanlarıyla gülme yogası yapması için bilgisayar üreticisi Hewlett-Packard, otomotiv firması Volvo gibi uluslararası çapta şirketler de davet ediyor. Öğrenciler, mahkûmlar, hastalar, huzurevinde kalan yaşlılar gibi çok farklı kesimlerle gülme yogası yapan Hintli doktor Bangalore kentinde de bir gülme üniversitesi kurmaya hazırlanıyor.

© Deutsche Welle Türkçe