Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar, yeni korona virüsünün zannedildiği gibi Aralık 2019'da değil, 2019 yazının sonlarında yayılmaya başlamış olabileceğine dair bir araştırma yayımladı. Wuhan'daki hastane yoğunluğuna ve semptomlara ilişkin internet aramalarına dayanan araştırmanın Çin yönetiminin tepkisini çekmesi bekleniyor.

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden Harvard’da yapılan bir araştırma, küresel salgına yol açan yeni koronavirüs hakkında tartışma yaratacak tespitlerde bulundu. Araştırmada, virüsün Ağustos 2019 kadar erken bir tarihte yayılmaya başlamış olabileceği belirtiliyor. Salgının Aralık 2019’da başladığını açıklamış olan Pekin yönetiminin, özellikle ABD’den gelen “Örtbas ettiler” suçlamalarını pekiştiren araştırmaya tepki göstermesi bekleniyor.

Harvard Tıp Okulu’nun araştırması, salgının merkez üssü olan Çin kenti Wuhan’daki hastanelerin uydu görüntüleri ile Çin’in en çok kullanılan arama motoru Baidu’da yapılan aramaların analizine dayanıyor. Araştırmacılar, 2019’un yaz aylarının sonunda ve son baharın başında, Wuhan’daki hastanelerde trafiğin arttığını, eş zamanlı olarak Covid-19’la bağlantılı semptomlara ilişkin internet aramalarında da artış yaşandığını tespit etti.

Araştırmada, “Wuhan’da hastanelerde artan yoğunluk ve semptomlara ilişkin yapılan araştırmalar,  SARS-CoV-2 [yeni korona virüsü] pandemisinin Aralık 2019’da belgelenen başlangıcının öncesine denk düşüyor” denildi. Araştırmacılar, “Bu artışın yeni virüsle doğrudan ilgili olup olmadığını teyit edemesek de, elimizdeki kanıtlar, virüsün Huanan hayvan pazarında tanımlanmasından önce ortaya çıktığına dair diğer çalışmaları destekliyor” ifadelerini kullandı.