HAKKARİ - Hakkari Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İsmail Biri’ye göre bu artış, tiroid hastalıklarına geç müdahaleden kaynaklanıyor.

''Türkiye genelinde tiroit kanseri yüzde 10 seviyelerinde iken, Hakkari'de zamanında müdahale yapılmadığı için bu oran yüzde 20 civarındadır'' diyen Biri, 1,5 yıldır görev yaptığı kentte binlerce tiroit hastasını muayene ettiğini belirtti.

Yörede tiroit hastalığının yaygın olmasının iyotsuz tuz kullanımının fazlalığından kaynaklandığını vurgulayan Biri, hastalığa yakalanan vatandaşların tedavide geç kalması nedeniyle hastalığın ilerleyerek guatra dönüştüğünü söyledi.

Biri, guatr hastalığının, Hakkari ve yöresinde yaygın olduğuna dikkati çekerek, hastaların bir çoğunun cerrahi müdahaleden korktuğu için doktora başvurmadığını ifade etti.

Muayeneler sırasında, hastalarda 4-5 santimetrelik nodüllerle karşılaştığını anlatan Biri, şöyle konuştu:''Ameliyat ettiğim hastalar içerisinde kanser oranının yüksek olduğunu gördüm. Türkiye genelinde tiroit kanseri yüzde 10 seviyelerinde iken, Hakkari'de zamanında müdahale yapılmadığı için bu oran yüzde 20 civarındadır. Kentte her 5 tiroit ameliyatının bir tanesi tiroit kanseri çıkmaktadır. En büyük sıkıntımız hastaların, 'ses tellerinde sorun çıkacak' diye ameliyattan ve komplikasyonlardan korkmasıdır. Şimdiye kadar kentte 200'den fazla tiroit ameliyatı gerçekleştirdim. Çok şükür hiçbir hastamızda kalıcı bir sorun oluşmadı.''

Biri, hastalığa karşı alınacak en büyük önlemin, yemeklerde iyotlu tuz tüketilmesinin sağlanması olduğunu sözlerine ekledi. (ntv)