Son günlerde ülkemizde arka arkaya yaşanan doping skandallarının Türk sporuna uluslararası arenada ciddi itibar kaybı yaşattığı bir gerçek. 

Spor ve genetik alanında çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Korkut Ulucan, erken yaşlarda yapılacak genetik analizlerle sporcuların dopinge ihtiyaç duymadan önemli başarılar elde edebilmelerinin mümkün olduğunu söyledi.

Kazanma hırsının sporcuda baskı oluşturduğunu belirten Ulucan, genetik testlerin dopingin yerini alabileceğini söyleyerek şöyle konuştu:

“Genetik varyasyonlar o bireyin fiziksel davranışları hakkında bilgiler verir. Örneğin bazı genlerimiz kaslarımızın daha yavaş kasılmasına neden olurken, başka bir genimiz de kandan dokulara oksijen geçmesini kolaylaştırır. Bir hücre zarı proteini hücrelerimizde oluşan laktik asidi hücrelerden kana geçmesini sağlayarak yorgunluk hissini artırmakta, bu genin başka bir formu ise laktik asit geçişini yavaşlatmaktadır. Bu gen profillerini barındıran kişiler daha dayanıklı olabilmekte, kendi genetik yapılarına uygun çalışma programları ile kişisel gelişimlerini geliştirebilmektedir.”

Erken yapılan genetik analizin sporcu gelişimini hızlandırdığına dikkat çeken Ulucan, testlerle hastalık tanılarının da konduğunu sözlerine ekledi. (ntvmsnbc)