Fransa 12 milyar Euro tasarruf için 'zenginler, üst gelir düzeyindeki çalışanlar, ikinci evleri olanlar, kötü alışkanlık olarak görülen alkol ve sigara ile obezlere' yönelik yeni vergiler getiriyor. Bilim adamları da 'abur cubura vergi' istiyor.

ABD'den sonra en yüksek not olan 'AAA' notuna sahip Fransa'nın da bankalarındaki nakit sıkıntısı ve yüksek kamu borcu nedeniyle notunun düşürüleceği söylentileri hükümeti tasarruf önlemleri almaya yöneltti.

Hürriyet'in haberine göre, Fransa Başbakanı Francois Fillon'nun açıkladığı 12 milyar Euro'luk tasarruf paketinde obezlere de yeni vergi getirilmesi kararı Fransız kamuoyunu şaşırttı. Obezite vergisi olarak Fransız basınına yansıyan yeni verginin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 8 ay kala oy kaybetmekten korkan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, tasarruf paketini 'zenginler, üst gelir düzeyindeki çalışanlar, ikinci evleri olanlar, köt alışkanlık olarak görülen alkol ve sigara ile obezlere yönelik yeni vergilerle sınırlı tuttuğu şeklinde yorumlandı.

Seçim kaygısı 

12 miyar Euro'luk paketin ilk bir milyarlık tasarruf kısmının bu yılsonuna kadar alınacak önlemlerle elde idilmesi planlanıyor. Başbakan Fillon yaptığı açıklamada, 2012'de ise 11 milyar Euro'luk önlem alınacağını belirtti. Bu haliyle paketin, borçlu diğer Avrupa Birliği (AB) üyesi İtalya ya da İspanya'nın açıkladığı miktarların gerisinde kalıyor. Sarkozy, miktarı küçük tutarak bir yandan 8 ay sonra yapılacak seçimlerde halkın öfkesini çekmemeye çalışırken, bir yandan da piyasalara 'önlem alıyoruz' mesajını göndermeyi amaçladığı belirtildi.

11 MİLYON OBEZ OLABİLİR

Bilim adamları 2030 yılında obez kişi sayısının İngiltere'de 11 milyonu geçeceğini bildirdi. 

Uzmanlar sorunun dünya çapında büyük bir kriz olduğunu ancak yavaş yavaş ilerlediği için kimsenin farkında olmadığını belirtti. Obezitenin sonuçları ise hem maddi hem manevi yıkıcı. Japonya ve Çin'de her 20 kişiden biri obez, Hollanda'da her 10 kişiden biri obez, ve İngiltere'de her 4 kişiden biri obez. Uzmanlar sorunun gelişmiş ülkelerin sorunu olmaktan çıkıp az gelişmiş ülkeleri de etkisine altına aldığını belirtti.

'Abur cubura vergi koyun'

Dünyada obezite sorununu araştıran bilim adamları, hükümetlere abur cubur yiyeceklere vergi koyma ve benzer sert önlemler alma çağrısı yaptı.

Araştırmacılar "Eğer her şey şu anki gibi devam ederse 2030'da Amerikalıların yaklaşık yarısı, İngilizlerinse %40'ı obez olacak." diyor. Bu da sağlık sistemlerine büyük bir ek masraf getirecek.

Araştırmalara göre obeziteden kaynaklanan şeker ve diğer hastalıklar, şu anda pekçok ülkenin sağlık masraflarının %2-6'sını oluşturuyor.

Bilim adamları obezitenin artmaması için kişilere ve iş dünyasına da görevler düştüğünü ancak öncelikle hükümetlerin derhal radikal önlemler alması gerektiğini söyledi.

BBC'nin haberine göre, önerileri arasında şunlar var:

-Abur cubura vergi konsun

-Bu tür yiyeceklerin reklamlarına kısıtlama getirilsin.

-Gıdalara trafik ışığı renkleri kullanılarak sağlık uyarısı etiketleri konsun.

-Çocuklar TV seyretme dışında aktivitelere teşvik edilsin.

-Okullarda spor ve sağlıklı beslenmeye ağırlık verilsin.

-Okullara yürüyerek gitmek için gruplar oluşturulsun.

-Obez yetişkin ve gençlere ameliyat imkanı sağlansın.

Araştırma ekibinin başkanlarından Oxford Üniversitesi Profesörü Klim McPherson, örneğin İngiltere'nin bu konuda yasalar çıkarmaktan kaçınıp, gıda endüstrisi ile gönüllülüğe dayanan anlaşmalar yapmaya çalışmasını eleştirdi.

McPherson gelecek ay BM'nin düzenleyeceği sağlık zirvesinde bu konuda tüm hükümetlere baskı yapılması gerektiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nde çalışan Profesör Boyd Swinburn de hükümetlerin "obezite krizinin" ardında yatan sebepleri ele almak yerine ilaca ve ameliyatlara yatırım yapmayı tercih ettiğine dikkat çekiyor.

Aşırı kilolar kalp hastalığı, felç, şeker, çeşitli kanser türleri, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol riskini artırıyor. (Dünya bülteni)