Dünyada büyük tehdit oluşturulan ebola virüsü bir türlü durdurulamıyor. En çok ölümün yaşandığı Liberya'da bir karantina merkezi yağmalandı. Yetkililer, vaka sayısının artmasından endişe duyuyor.

Virüsün en fazla can aldığı ülke Liberya'da salgınla mücadele her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Başkent Monrovia'da ebola hastalarının tutulduğu bir karantina merkezi silahlı bir grup tarafından basıldı.

West Point'te bulunan merkezde saldırı sonrası bir grup hasta oldukları yerden ayrılmazken yaklaşık 17 kişinin merkezi terk ettiği öğrenildi. Terk edenlerin nerede olduğu bilinmiyor.

CNN International'a konuşan Liberya ulusal polis sözcüsü, saldırganların tesisteki minderleri ve ekipmanları çaldığını, olayda kimsenin yaralanmadığını söyledi.

Üst düzey bir sağlık yetkilisi ise yaptığı açıklamada, tesisteki diğer hastaların başka bir kliniğe taşındığı belirtti.

Yetkililer, yağmalama sonrası, virüsün yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı West Point'e yayılmasından endişe duyuyor.

Ülkede, ebola vakalarının görüldüğü köyler karantina altına alındı. Ancak karantina yeterli olmuyor.

Köylere yeteri kadar gıda ve ilaç yardımının yapılamıyor olması, virüsü taşıyanların bulundukları yerlerden kaçmasına ve virüsün yayılmasına neden oluyor.

Halkın virüsten endişe duymasıda hastalığın önüne geçilmesinde engel. Pek çok kişi ebolaya yakalandığından şüphe duysa bile sadece korktuğu için yetkilileri bilgilendirmiyor.

İlk olarak mart ayında Gine'de görülen virüs, Sierra Leone, Liberya ve Nijerya'ya hızla yayıldı.

Dünya Sağlık Örgütü en son yaptığı açıklamada, sadece Liberya'da en az 400 kişinin öldüğünü, yaklaşık bin 200 kişinin ise virüsü taşıdığını belirtti.

Virüsün henüz bir tedavi yöntemi yok ancak, salgının hızla yayılmasının ardından virüse karşı geliştirilen aşı kullanılmaya başlandı.

Aşı, ABD'li iki doktorda kullanılmasının ardından, Liberya'da da üç doktorda kullanıldı.

Liberya hükümeti, daha fazla ilacın ülkeye gönderilmesini istiyor. Beyaz Saray ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'den de Liberya hükümetinin bu talebine onay geldi.

Salgının yayılmasından endişe eden çevre ülkeler ise önlemlerini almaya devam ediyor.

Kamerun enformasyon bakanlığı yaptığı açıklamada, Nijerya ile olan sınırını ebola virüsü endişesi ile kapattığını belirtti. (CNN Türk)