Dünya Sağlık Örgütü Ebola virüsüne karşı kullanılacak iki aşının testlerine kısa bir süre içinde başlanacağını açıkladı.

Biri Kanada diğeri ise İngiltere’deki laboratuvarlarda geliştirilen aşılar, Avrupa ve Afrika’nın birçok ülkesinde test edilecek.

Bu açıklama ile birlikte Kanada hükümeti, virüse karşı geliştirilen 800 ampul aşıyı Dünya Sağlık Örgütü’ne gönderdi. Örgüt testlerden ilk sonuçları sene sonunda almayı bekliyor:

“Bu testler gelecek iki hafta içinde başlayacak diyebilirim. Aynı zamanda tabii ki VSV ve Chimp adinovirus aşılarından alınacak ilk sonuçları da bekliyoruz. Bu testler 6 ay ile 1 yıl arasında sürecek. Ama immunojenesite ve güvenli dozaj hakkında ilk verilerin elimize geçmesi yıl sonunu bulacak.”

Fakat aşı üzerinde çalışan laboratuvarlar örgütün verdiği tarihlerin iyimser olduğu kanısında. İngiliz GlaxoSmithKline laboratuvarı aşının 2016’dan önce hazır olmasının imkansız olduğunu belirtti. Üstelik aşı hazır olsa bile üzerinde yapılacak testlerin 10 yıl sürebileceği açıklandı.

Dünya Sağlık Örgütü aralık başına kadar virüsün haftada 5 ila 10 bin kişiye bulaşacağını tahmin ediyor. Uygulanacak faaliyet planı için Örgüt çarşamba günü acilen toplanma kararı aldı. (euronews)