Dünya Sağlık Örgütü, Batı Afrika’da 467 kişinin Ebola salgını sonucunda hayatını kaybetmesinin ardından alarm durumuna geçti.

Kuruluş 23 Haziran’dan bu yana Gine, Liberya ve Sierra Leona başta olmak üzere Batı Afrika’da 68 kişinin Ebola salgını sonucunda öldüğü ve bununla birlikte son üç ayda bölgede ölenlerin sayısının 467’ye yükseldiğini duyurdu.

Gelişmeler üzerine Fildişi Sahilleri, Mali, Yeni Gine, Gine, Senegal, Uganda, Kongo, Gambiya ve Gana’nın Sağlık Bakanları ile Dünya Sağlık Örgütü uzmanları Accra’da kriz toplantısı yaptı.

Dünyadaki en ölümcül virüslerden biri olarak kaydedilen Ebola salgınları daha önce de yaşanmış ancak bölgesel olmaktan öteye gidememişti. Son üç aydır görülen salgının birçok ülkeyi etkilemesi DSÖ uzmanlarını da şaşırtmış durumda.

Batı Afrika’da DSÖ’nün şu anda 150 kadar uzmanı bulunuyor. Uzmanlar Batı Afrika ülkelerinden geniş alanlarda karantina önlemleri uygulanmasını istiyor.

Ebola hastalığı aynı adlı virüsün vücuda bulaşmasıyla başlıyor. İlk belirtiler virüsün bulaşmasından 2 ila 21 gün arasında bir dönemde ortaya çıkıyor. Yüksek ateşle başlayan belirtiler kanamalar ve merkezi sinir sistemi hasarı sonucu ölüme götürüyor.

Ebola’nın bilinen hiçbir tedavisi yok. Ebola hastalarına sadece su kaybına karşı takviyeler yapılıyor. Ebola’nın doğadaki tek taşıyıcısı olarak Güney Afrika’ya özgü meyve yarasaları biliniyor.