Hamile kadınlara bulaşması durumunda bebeklerin beyin gelişimini engelleyen ve kafalarının normalden küçük kalmasına yol açan Zika virüsü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel acil durum ilan edilmesine sebep oldu.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), özellikle Latin Amerika ülkelerinde yayılan ve kusurlu doğumlara neden olan Zika virüsü konusunda atılacak adımları belirlemek üzere İsviçre'nin Cenevre kentinde olağanüstü toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı sonunda yapılan açıklamada Zika virüsü sebebiyle küresel acil durum ilan edildiği belirtildi. Acil durum ilanı, tıbbi yardım ve aşı araştırmalarının hızlandırılmasını sağlayacak.

Zika salgını için 'olağanüstü bir durum' yorumunu yapan WHO Başkanı Margeret Chan, "Latin Amerika'da gözlenen mikrosefali uluslararası bir sorun niteliği taşımaktadır" dedi.

'ÖNCELİKLE HAMİLELER VE ÇOCUKLAR KORUNACAK'

WHO Başkanı, öncelikle hamile kadınlar ile çocuklarını korumaya odaklanacaklarını ifade etti ve virüsün yayılmasını sağlayan sivrisineklere karşı da adım atılacağını açıkladı.

WHO'nun hamile kadınlara iki tavsiyesi oldu:

Zika virüsünün görüldüğü ülkelere ziyaretlerin ertelenmesi.

Virüsün görüldüğü bölgelerde yaşayanların doktor muayenesinden geçmesi ve kendilerini sivrisineklerden koruyacak tedbirler alması.

(Kaynak: Sputnik)