Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona virüsünü “pandemi” (bölgeler ve gruplar üstü coğrafi salgın) ilan etti.

DSÖ, korona virüsü için “epidemi” terimini kullanıyordu. Epidemi bir bölge ya da toplumda bir hastalığın yaygınlaştığı durumlar için kullanılıyor.

Pandemi ise bir ülke veya dünya genelini etkileyen salgın hastalıkları tanımlıyor.

DSÖ’den bugün yapılan açıklamaya göre, korona virüsü pandemi kategorisine alındı.

"BAŞKA ÜLKELER YAKINDA İTALYA VE İRAN'IN DURUMUNA DÜŞECEK"

DSÖ Acil Durumlar Birimi Başkanı Dr. Mike Ryan ise "Mevcut durumda İtalya ve İran virüse karşı mücadelede ön cephe ülkeleri. Virüsten çekiyorlar ama size garanti edebilirim ki yakında başka ülkeler bu duruma düşecek" diye konuştu.

İran'daki durumun "çok ciddi" olduğuna dikkat çeken Ryan, hastaların gözlemi ve bakımının iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ryan, son 24 saatte İran'a 40 bin test kiti gönderildiğini ancak tedarikin son derece kısıtlı olduğunu ve başka kaynaklar bulmaya çalıştıklarını söyledi.

PANDEMİ NE DEMEK?

En basit tanımıyla dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Bir hastalığın pandemi ilan edilmesi WHO tarafından yapılıyor.

2009 yılında domuz gribi, pandemik hastalık ilan edilmişti. Uzmanlar, domuz gribi nedeniyle yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor:

-Yeni bir virüs olması

-İnsanlara kolayca geçebilmesi

-İnsandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması