Salgının yeni merkezi haline gelen ABD’de yayımlanan bir rapor, koronavirüsün etkisinin iki yıl daha sürebileceğini ve dünya nüfusun üçte ikisi bağışıklık kazanana kadar kontrol edilemeyeceğini savundu.

Minnesota Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Araştırma ve Politika Merkezi’ndeki araştırmacılar tarafından hazırlanan rapor, salgınla ilgili karamsar bir tablo çizdi.

Salgının dalgalar halinde 2022’ye kadar devam edebileceğini belirten uzmanlar, hükümet yetkililerinin vereceği mesajların ‘salgının yakında sona ermeyeceği’ vurgusunu taşıması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar, “İnsanların önümüzdeki iki yıl içinde hastalığın periyodik olarak yeniden canlanması durumuna hazırlanmaları gerekiyor” uyarısında bulundu.

Rapora göre hasta görünmeyen insanlardan yayılma kabiliyeti nedeniyle, virüsün kontrol edilmesi gripten daha zor olabilir. Rapor, semptomlar görülmeden çok önce pek çok insanın ‘en bulaşıcı’ seviyesinde olabileceğini belirtti.

Salgın nedeniyle dünya çapında milyarlarca insan karantina koşullarında yaşarken, vakaların düşüşte olduğu ülkelerde önlemler yavaş yavaş gevşetiliyor.

Aşı çalışmaları da son hız devam ederken pek çok ülkede insanlar üzerinde testlere başlandı. İşe yarar bir aşının küçük miktarlarda da olsa bu yıl içinde piyasa sürülebileceği belirtiliyor.

2009-2010 yılları arasındaki grip salgınını hatırlatan rapor, aşının, vakaların pik yaptığı döneme kadar kullanıma hazır olmadığının altını çizdi. Bir araştırma bu aşının 500 can kaybı ve 1.5 milyon vaka gibi bir veriyi önlediğini gösteriyor.

Kaynak: Sputnik