Sağlık söz konusu olduğunda, doğruluğu kanıtlanmamış birçok bilgi karşımıza çıkıyor. 

Yeni Aktüel dergisi, popüler sağlık efsanelerini derledi.

Detoks yapmaktan her gün 2 litre su içmeye, antioksidan hapları kullanmaktan 'mağara adamı' tarzı beslenmeye kadar birçok sağlıklı yaşam önerisiyle karşılaşıyoruz. Fakat araştırmalar, bazı uygulamaların sadece birer sağlık miti olduğunu gösteriyor.

İşte o mitler:

GÜNDE 8 BARDAK SU İÇİN


İnsanların, günlük yaşamlarında yeterince su içmediği ve bedenin ihtiyacının karşılanmadığı sıklıkla gündeme geliyor. Fakat çok su içmenin şart olduğuna dair herhangi bir bilimsel veri yok. Oysa günlük su ihtiyacının büyük kısmı, yiyeceklerden sağlanabiliyor. Her yiyecek su içeriyor ve kimyasal olarak karbondioksite ve suya dönüşüyor. Çay, kahve gibi içecekler de ihtiyaç duyulan suyu karşılıyor.

FAZLA KİLO ÖLDÜRÜR

Beden-kitle indeksinde 40'ın üzerine çıkmak; diyabet 2, kalp hastalığı ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini artırıyor. Fakat beden-ağırlık dengesinde, sınırı birkaç kilo aşmak öleceğiniz anlamına gelmiyor. Araştırmalar; beden-kitle indeksi 25-29 arasında olanların, 18.5-25 arasında olanlara göre daha az ölüm riski taşıdığını gösteriyor.

ANTİOKSİDAN ÖMRÜ UZATIR

Vücuttaki serbest radikallerin hücrelere verdiği zararı önlemek için antioksidan haplarının kullanılması öneriliyor. Fakat bu hapların hücre hasarı nedeniyle oluşan hastalıklara yakalanmayı önleyeceği şüpheli. 90'larda betakaroten, E vitamini ve C vitaminini kapsayan antioksidanı destekleyici haplar piyasaya çıktı. Fakat birçok araştırma, bunların yarardan çok zarar getirdiğini gösterdi.

DETOKS İLE ARININ

Yiyeceklerdeki katkı maddelerinde bulunan kimyasallar, vücutta birikiyor. Bu kimyasallardan kurtulmak için detoks yapılması öneriliyor. Karaciğer, böbrek ve sindirim sistemi; bedeni zararlı kimyasallardan kurtarmak için zaten harıl harıl çalışıyor ve toksik kimyasalların çoğu kısa sürede parçalanıyor.

MAĞARA ADAMI GİBİ BESLENMELİYİZ

En yeni diyetlerden biri de; 'mağara adamı diyeti'. Buna göre; atalarımız gibi beslenirsek, evrimimiz gereği daha sağlıklı yaşarız.

Bu görüşe göre; genlerimiz 50 bin yıldır hiç değişmezken, yeme alışkanlıklarımız son 10 bin yılda hızla değişti. Bu diyete göre kanser ve kalp hastalıklarına yakalanmamak için; sadece balık, meyve, sebze ve av hayvanlarıyla beslenmek gerekiyor. Fakat buna karşı gelen evrim biyologları da var. Onlara göre; tam olarak ne yediklerini bilmediğimiz atalarımızın sağlıklı olduğuna dair kanıt yok. (Sabah)