Ulusal Maynooth Üniversitesi'nden araştırmacılar Crohn Hastalığı'nda bir dönüm noktasında olduklarını açıkladı...

Kronik ve iltihabi bir bağırsak hastalığı olan Crohn hastalığının tedavisinde yeni gelişmeler yaşanıyor.

Araştırmacılar Crohn hastalığı gibi hastalıklar ile verdikleri mücadelede dönüm noktasında olduklarını açıkladılar. Ulusal Maynooth Üniversitesi bilim adamları, bağırsaklardaki istenmeyen iltihaplanmayı kontrol altına almada proteinin kritik rolü olarak tanımladıkları bir keşifte bulundular.

Araştırma ekibi başkanı Profesör Moynogh, protein pellino 3'ün tespit edilmesinin, tedavisi olmayan Crohn hastalığının gelişimini önleyebileceğini açıkladı.

"Umuyorum ki bu bulguları daha ileriye taşıyıp, Pellino 3'ü crohn hastalığının tanı ve teşhisi için kullanabilir ve bunun izinden giderek yeni bir ilaç üretimi yapabiliriz"

"Ulusal Maymooth Üniversitesinde yürüttüğümüz çalışmaların amacı, bu bulguları daha ileri düzeye taşımak ve gelecek yıllarda bağışıklık bilimi alanında yeni gelişmelere imza atmaktır," dedi.

Biyoloji bölümü başkanı ve Bağışıklık Bilimi Enstitüsü direktörü Profesör Maynogh araştırmaların bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Araştırma ekibi pellino 3 seviyelerinin Crohn hastalarında fark edilir derecede düşük olduğunu keşfetti.

Şimdi ise bu bulgular, proteinin Crohn hastalığının tanısında bir temel olarak kullanılacak ve hastalığı tedavi edebilecek ilaçların üretimine katkıda bulunacak.

Avrupa genelinde 2 milyondan fazla kişi iltihabi barsak hastalıklarından mustarip.

İltihaplanma vücudun hastalık üreten mikroorganizmalara tepkisi olarak ortaya çıkar ki bu da enfeksiyon kapmış dokudaki damarlardan akyuvarların çekilmesine sebep olur.

Bu da iltihaplanan bölgeye bağlı olarak semptomlar gösteren kronik iltihaplı hastalıklara sebep olur.

İltihaplanma ince barsaklarda meydana gelmişse iltihaplı bağırsak hastalıklarına sebep olur; Crohn hastalığı ise bunun tipik bir örneğidir.

Hastalığın bazı semptomları karın ağrısı ve ishal olarak görülebilir. Ayrıca hastaların safra taşı üretme olasılığı da çok yüksektir.

Dublin Trinity Koleji ve College Cork Üniversitesinin de işbirliği ile araştırma bulguları onaylanmış ve The Nature Immunology (Doğal Bağışıklık Bilimi) dergisinde yayınlanmıştır.

Ulusal Maynooth Üniversitesi Rektörü Philip Nolan da bu araştırmanın belli başlı güçlüklere cevap ve çözüm bulmak üzere yapıldığını söyleyerek, "Bağışıklık bilimi İrlanda'nın güçlü olduğu bir alan ve böyle gelişmeler bizim bu alanda dünyanın sayılı uluslarından biri olmamızı sağlayacak. Profesör Moynogh buluşları ile pek çok hayat üzerinde olumlu etkiler bırakacaktır" dedi.

İngilizceden Çeviri: Ece Telli

DEMOKRAT HABER

Crohn tedavisinde yeni bir umut ışığı