McMaster Üniversitesi’nden Charu Kaushic’in önderlik ettiği bir araştırma ekibi; ilk kez estradiol hormonunun, kadınları cinsel yolla bulaşan viral enfeksiyonlara karşı koruyabileceğini gösterdi.

Estradiol, kolesterol yapılı bir dişi cinsiyet hormonudur ve menstrüasyon döngüsü boyunca yüksek seviyelerde -birçok oral kontraseptifin içinde de- bulunmakta, östrojenik aktivite bakımından predominant düzenleyici olarak görev yapmaktadır.

PLOS Pathogens dergisinde yayımlanan çalışmalarında, Kaushic ve ekibi; estradiol hormonunun hangi mekanizma ile anti-viral tepkileri geliştirdiğini araştırdılar. Üzerinde bu araştırmanın yürütüldüğü fareler, cinsel yolla bulaşan en yaygın viral enfeksiyon olan tip 2 HSV (HSV 2 – herpes simplex virus) ile enfekte olmuştu.

HSV-2 enfeksiyonu, dünya genelinde son derece yaygın olmakla ve daha çok kadınları etkilemekle birlikte, 530 milyon insanı etkisi altında bulundurmaktadır.

Moleküler Tıp ve Patoloji Bölümü Profesörü Kaushic, literatüre göre estradiolün bağışıklık sistemini uyararak viral enfeksiyonlara karşı savaşmasını sağladığını gösteren ilk çalışmanın kendi araştırmaları olduğunu belirtiyor.

Eğer bu mekanizma kadınlarda da dişi farelerde olduğu gibi mevcut ise Afrika’nın bir takım bölgelerinde yaygın olan ve büyük kitleleri etkileyen HIV-1, HIV-2 gibi viral enfeksiyonlara karşı önemli terapötik gelişmeler kaydedilebilir.

Yine bu alt bilgiye dayanarak belli hormonal kontraseptiflerin diğerlerinden daha güvenli ve sağlıklı olduğu belirlenebilir ve kadınlar için cinsel yolla bulaşan viral enfeksiyonlara karşı ön korunma yolları geliştirilebilir.

Çalışmanın bir parçası olarak, yumurtalıkları alınmış olan dişi farelere estradiol-salgılayan tanecikler yerleştirildi. Bunun üzerine bu farelere iki kür HSV-2 aşısı ve akabinde yüksek doz virüs verildi.

Deneyin üzerine fareleri takibe alan araştırmacılar, kontol grubu ile karşılaştırınca farelerin büyük çoğunluğunun yaşamını sürdürdüğünü ve çok daha yumuşak semptomlar gösterdiklerini kaydetti.

Bu savunma mekanizmasının altında yatan moleküler işlemlerin analizi ise estradiol hormonunun vajina kanalındaki dendritik hücreleri uyararak, T-hücrelerinden anti-viral bağışıklığın başlatılmasını sağladığını açığa çıkardı.

Daha özele inecek olursak, araştırmacılar vajina kanalına has bir anti-viral aktivitenin başlatıldığını vücudun diğer mukozal katmanlarında böyle bir aktivitenin uyarılmadığını rapor etti. Buna ek olarak, bahsi geçen bağışıklık tipinin ve mekanizmalarının anlaşılması, kadınları cinsel yolla bulaşan viral enfeksiyonlara karşı koruyacak oral kontraseptiflerin ve aşıların geliştirileceği ön görülüyor.

(Kaynak:BilimFili)