Westmead Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nden Bamini Gopinath liderliğinde bir bilim ekibi, en çok yeşil yapraklı sebzelerde ve kırmızı pancarda bulunan bitkisel nitratların, erken evre yaşa bağlı maküler dejenerasyon geliştirme riskini düşürmeye yardımcı olduğunu ortaya koydu. Besinlerin içerdiği nitrat miktarlarına örnek olarak, ıspanağın her 100 gram’ında yaklaşık 20 mg nitrat bulunurken, kırmızı pancarın 100 gram’ında da yaklaşık 15 mg nitrat bulunduğu belirtiliyor.

Besinsel nitrat, nitrik oksitin prekürsörüdür. Çeşitli göz hastalıklarının nedenleri araştırıldığında, nitrik oksitin eksik veya aşırı üretimine rastlanmıştır. Ancak besinsel nitrat alımının yaşa bağlı maküler dejenerasyon riski üzerindeki potansiyel etkisi şimdiye dek değerlendirilmemişti.

Yaptıkları çalışma kapsamında, yaşları 49’un üzerinde olan 2.000 Avustralyalı yetişkini 15 yıllık bir süre boyunca izleyen ekip, her gün 100 ilâ 142 mg bitkisel nitrat alan kişilerin sarı nokta hastalığı geliştirme riskinin, günde 69 mg’dan daha az bitkisel nitrat alan kişilerden %35 oranında daha düşük olduğunu belirtiyor.

Gopinath, yaptıkları çalışmanın, maküler dejenerasyon riski üzerinde beslenme ile alınan nitratların etkisini ilk kez olarak ölçmüş olduğunu vurguluyor. Eğer bulguları doğrulanırsa, sarı nokta hastalığından korunmak için yeni yöntemlerin geliştirilmesinde bu bilgilerden de yararlanılabilir.

Çalışmada, günlük olarak vücuda 142 mg’ın üzerinde bitkisel nitrat almanın, riski daha fazla düşürmediği de anlaşıldı. Ayrıca geç evre maküler dejenarasyon söz konusu olduğunda, bitkisel nitrat alımının dikkate değer bir etki yaratmadığı saptandı. Bitkisel olmayan nitratlar ile hastalık geliştirme riski arasında herhangi bir bağlantıya rastlanmadı. 

Kaynak: Bilimfili