Balık yemenin ömrü en az 2 yıl uzattığı belirtildi. Araştırmaya göre kanında yüksek oranda omega-3 yağ asidi olan yaşlı insanların erken ölme riskleri yüzde 25 oranında azalıyor.

Balık yemenin ömüre ömür kattığı araştırmalar tarafından ortaya kondu. ABD'de yapılan bir araştırmaya göre kanında yüksek oranda omega-3 asidi bulunan yaşlı insanların erken ölme riskleri azalıyor. ABD'li uzmanlar ayrıca kanında düşük oranda yağ asidi olan yetişkinlere göre kalp hastalığından ölme riski ise üçte bir oranında azalıyor.

Bu çalışma balık tüketimi düzeyi ile ölüm oranı arasındaki bağlantıyı ölçen ilk araştırma olması açısından da önemli.

Harvard Halk Sağlığı Fakültesi ve Washington Üniversitesi uzmanları yaptıkları araştırmada kanında yüksek oranda yağ asidi bulunan 65 yaşındaki bir yetişkinin düşük seviyede olana göre 2.2 yıl daha fazla yaşadığı ortaya çıktı.

Araştırmaya öncülük eden Dariush Mozaffarian "Balık yemenin uzun süredir sağlıklıo bir beslenme olduğunu bilmemize rağmen kandaki omega-3 seviyesi ile yaşamın uzamasına yöneli çalışma az. Bizim bulgularımız kandaki yeterli derecede omega-3'ün bulunmasının kalp damar sağlığını desteklediğini gösteriyor. Ayrıca araştırmamız ilerleyen yaşlarda balık yemenin faydalarını ortaya çıkardı" dedi.

Omega-3 yağ asidiyle balık beynin gelişmesine katkıda bulunuyor ve beyin, kalp-damar sistemi ve hücrelerde iltihaplanmayı düşürüyor.

Araştırma 65 ve daha yaşlı 2700 Amerikalı'nın 16 yıllık verileri ele alınarak yapıldı. Ulusal Kalp Karaciğer ve Kan Enstitüsü'nün yaptırdığı araştırma Kalp-damar Sağlığı Çalışması olarak literatüre geçti. Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan araştırmada Prof. Dariush Mozaffarian haftada iki kere balık yemenin sayısız faydalarının olacağını söyledi.  (GAZETEPORT/YAŞAM)