İsveç Lund Üniversitesi bilim insanları, bal arısının midesinde bulunan bakterilerin, işlenerek antibiyotik gibi kullanabileceğini kanıtladı.

Arıların midesinde oluşan 13 farklı laktik asit türünde bulunan bakterinin bal, su ve şekerle karıştırarak bir sprey imal eden bilim insanları, bu ilaçla ayağı iltihap kapan bir atı iyileştirmeyi başardılar.

Özel merhem MRSA’nin yol açtığı hastalıklara karşı büyük etki sağlıyor ve hastalıkla mücadele edebilen tek ilaç antibiyotikleri tahtından edeceğe benziyor.

Antibiyotiklerin direnç düşüklüğü yapmasının önüne geçebilecek olan özel sprey gelecek yıllarda insanlar üzerinde denenecek.

Üniversite doktorlarından mikrobiyolog Alejandra Vasquez ilacı anlattı:

“Tedavi 8 ila 3 hafta arası sürüyor, ancak şu ana kadar tüm yaralar kısa sürede kapandı. Bu keşfimizle antibiyotiklere bir rakip üretebileceğimizi düşünüyoruz. Bu kadar iyi sonuçlar elde etmeyi beklemiyorduk.”

Geçtiğimiz yıllarda antibiyotiğe karşı direnç sorunu ve bağışıklık sisteminin düşmesi tıp alanında tartışmalar yaratmıştı. Kim bilir belki de soruna çare, arılardan gelecek. (euronews)