Bağışıklık sisteminin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, " O sistemi daha fazla yormamak, daha fazla güçsüz düşürmemek için şu 4 yanlışı lütfen -özellikle bugünlerde- asla yapmayın" diye uyardı.

Müftüoğlu'nun Hürriyet'te yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

HATIRLATMA

BAĞIŞIKLIĞA ZARAR VEREN 4 HATA

Bağışiıklık sistemimiz en önemli sağlık hazinelerimizden biri, belki de birincisi. O sistemi koruyup kollamak ise günümüzün en önemli görevi ve problemi. Ne var ki son günlerde o sistem de -maalesef- hepimizde alarm vermeye başladı. Alarm veriyor çünkü o da bizim gibi yoruldu. Alarm veriyor çünkü onun da bizim gibi kafası fena halde karışık. Kısacası bağışıklık bakımından son derece hassas bir zaman dilimindeyiz. O sistemi daha fazla yormamak, daha fazla güçsüz düşürmemek için şu 4 yanlışı lütfen -özellikle bugünlerde- asla yapmayın:

1- UYKUSUZ KALMAYIN: Uyku süresinin kısalması ve uyku ritminin bozulması bağışıklığın en önemli düşmanlarından biri. Uykusuzluk pandemisi ise günümüzün en önemli sağlık tehdidi. Uyku meselesine özel bir önem verin.

2- TEMBELLİĞİ BIRAKIN: Hareketsiz bir yaşam da bağışıklığımızı güçsüz bırakabiliyor. Tersine, “düzenli egzersiz alışkanlığı” ise ona adeta doğal bir ilaç gibi geliyor. Mutlaka ama mutlaka, her gün ama her gün yürüyün, yürüyün, yürüyün.

3-  ENSENİZİ KARARTMAYIN: Belirsizlik hepimizi yordu. Kaygı hepimizin üzerine çöktü. Diğer taraftan yoğun stres, üzüntü, endişe, derin ve uzamış yorgunluk da bağışıklığımızın dengesini fena halde bozdu. Ama gelin, biz yine de ensemizi karartmayalım, geleceğe umutla bakalım.

4- HER ŞEYİ YEMEYİN: Özellikle aşırı şeker yüklenmekten, kızartmalardan, kalori değeri yüksek gıdalardan uzak durmamız da önemli bir ayrıntı.