Yeni tür korona virüsünün kalıcı ve ölümcül beyin hasarına yol açtığı tespit edildi. İngiltere’de yapılan bir araştırma, Covid-19’un özellikle semptomları hafif geçiren kişilerde nörolojik sorunları tetiklediğini ortaya çıkardı. UCL Noröloji Enstitüsü’de 40’tan fazla hasta üzerinde yürütülen çalışmada virüsün merkezi sinir sistemi iltihabı, deliryum (bilinç bulanıklığı) ve felcin yanı sıra akut dissemine ensefalomiyelit (ADEM) hastalığını da tetiklediği kaydedildi.

Çalışmada, korona vakalarıyle eş zamanlı olarak merkezi sinir sistemini etkileyen akut dissemine ensefalomiyelit (ADEM) vakalarında artış olduğu tespit edildi. UCL Noröloji Enstitüsü’nde, ayda bir görülen ADEM vakalarının nisan ve mayıs aylarında haftada üçe çıktığı belirtildi. 59 yaşında bir kadının da ADEM nedeniyle öldüğü aktarıldı.

BİR HASTA MAYMUN VE ASLAN HALÜSİNASYONLARI GÖRDÜ

Araştırmanın aktarıldığı makalede, psikiyatrik hastalık öyküsü olmayan 55 yaşındaki bir kadının taburcu edildikten sonraki gün ‘tuhaf davranmaya başladığı’ kaydedildi. Ceketini tekrar tekrar giyip çıkaran kadının, halüsinasyona bağlı olarak evinde maymun ve aslan gördüğü tespit edildi. Daha sonra hastaneye giden kadının antipsikotik ilaçlarla iyileştiği belirtildi.

BİR HASTANIN KAFATASINDAN PARÇA ALINMASI GEREKTİ

47 yaşında bir kadının ise öksürük ve yüksek ateş belirtilerinden bir hafta sonra sağ baş parmağında uyuşukluk ve baş ağrısı şikayetiyle hastaneye gittiği kaydedildi. Daha sonra uyuşukluk ve tepki azalması üzerine beyninin şiştiği ve baskıyı hafifletmek için bir operasyonla kafatasının bir kısmının çıkartıldığı aktarıldı.

‘DAHA ÖNCE HİÇBİR VİRÜSTE GÖRMEDİĞİMİZ BELİRTİLER’

Yaklaşık 12 hastada merkezi sinir sistemi iltihabı, 10 hastada deliryum, sekizinde felç ve başka sekiz hastada felce neden olan Guillain-Barré sendromu tespit edildi. Zandi, “Covid-19’un, daha önce başka virüslerde tespit etmediğimiz, beyin hasarlarına neden olduğunu görüyoruz” dedi. Artan ADEM vakalarıyla ilgili olarak ‘bazı hastaların iyileştiği ancak bazılarında uzun süreli sakatlığa neden olduğunu’ aktardı.

‘ETKİLERİ YILLAR SONRA ORTAYA ÇIKABİLİR’

Sağlık uzmanlarının en büyük endişesiyse, korona virüsü nedeniyle nüfusun bir kısmının kalıcı beyin hasarına maruz kalabilecek olması. Çalışmanın yazarlarından ve NHS Vakfı’na ait University College London’da görev yapan nöroloji uzmanı Dr. Michael Zandi, “Covid-19’dan sonra beyindeki gecikmiş etkileri göreceğimiz gizli bir salgının ortaya çıkması fikri endişe verici çünkü korona virüsünün beyinde neden olduğu hasar yıllar içinde yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Ancak bunu kesinleştirmek için henüz erken” dedi.

‘SAĞLIKÇILAR TETİKTE OLMALI’

“Dünyanın dört bir yanındaki sağlıkçıların bu korona virüsü komplikasyonlarına karşı tetikte olmalarını istiyoruz” diyen Zandi, nörologların bilişsel semptomları, hafıza problemleri, yorgunluk, uyuşukluk veya halsizlik belirtilerini incelemesi gerektiğini söyledi. 

Kaynak: Gazete Duvar