Covid-19'a karşı potansiyel tedavilerin araştırıldığı ve beş kıtada 4 bin 100 hasta üzerinde yürütülen bir çalışmada, Türkiye'de de kullanılan immün plazma tedavisi konusunda dikkat çekici bir sonuca ulaşıldı. Araştırmacılar, bu tedavinin orta ve hafif şiddetteki hastalar için faydalı olduğu ancak yoğun bakım ihtiyacı duyacak kadar ağır hastalarda işe yaramadığı sonucuna vardı. Araştırmacılar, ağır hastalar üzerindeki çalışmalarını durdurdu.

REMAP-CAP adı verilen uluslararası klinik araştırmada, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Asya, Afrika ve Avustralya'daki 290 tıp merkezinden 4 bin 100 hasta incelenerek Covid-19'a karşı potansiyel tedaviler aranıyor. Korona virüsünü atlatarak antikor üreten kişilerden alınan immün plazmanın hastalara nakledilmesi yöntemi de, üzerinde çalışılan tedavilerden biri. 

'BAŞARI ORANI YÜZDE 2.2'DE KALDI'

Ancak REMAP-CAP'ten dün yapılan açıklamaya göre, yoğun bakımda tedavi gören 900'den fazla ağır hastada immün plazma tedavisi fayda sağlamadı. İlk analizlere göre, kritik hastalarda immün plazmanın ölüm oranlarını veya hastanede kalma süresini azaltma ihtimali yüzde 2.2'de kaldı.

'AKCİĞERLERDEKİ HASARDAN KAYNAKLANIYOR OLABİLİR'

Bu sonuçların ardından araştırmacılar ağır hastalar üzerindeki çalışmalarına son verdi. Araştırma ekibinde bulunan Kanada Laval  Üniversitesi öğretim üyelerinden Alexis Turgeon, "İmmün plazmanın yoğun bakıma alınan ağır Covid-19 hastalarının durumunu neden iyileştirmediği henüz bilinmiyor. Bunun sebebi, akciğerlerdeki hasarın immün plazmanın bir fark yaratamayacağı ölçüde ilerlemesi olabilir" dedi.

ORTA VE HAFİF ŞİDDETTEKİ HASTALAR ÜZERİNDEKİ ÇALIŞMA SÜRECEK

Bununla birlikte araştırmacılar, hafif ve orta şiddetteki hastalarda immün plazma tedavisine dair çalışmalarını sürdürecek. Araştırma ekibinden yapılan açıklamada, vücudu antikor üretmeyen veya viral yükü çok fazla olan, durumu ağırlaşmamış hastalarda bu tedavinin faydalarının araştırılacağı belirtildi.

Hindistan ve Arjantin'de yapılan daha küçük çaplı araştırmalarda da, immün plazmanın ağır veya kritik hastalarda faydasız olduğu saptanmıştı. 

Kaynak: Gazete Duvar