Her derde deva sihirli araçlar olarak görülen antibiyotiklerin, pek de öyle olmadığı konusunda uzmanlar uyarıyor. Antibiyotiğin her zaman sihirli bir ilaç olmadığını söyleyen doktorlar, antibiyotiğe gereğinden fazla başvurulması nedeniyle bazı bakterilerin bu ilaca karşı direncinin geliştiğini ve antibiyotiği etkisiz kıldığını vurguluyor.

Soğuk algınlığı ve grip gibi virüslere bağlı hastalıklarda antibiyotiğin işe yaramayacağı, doktorun antibiyotik verdiği durumlarda ise tedaviyi yarım bırakmamanın ve paket bitene kadar kullanmanın önemli olduğu belirtiliyor.

İngiltere Baştabipliği'nden Dame Sally Davies konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunuyor:

"Antibiyotiğe karşı dirençli bakteriler giderek çoğalıyor. Bu antibiyotiklerin kullanımıyla ilgili bir sorun. Gereksiz yere kullanmak ya da erken bırakmak yanlış. Böylece bakterilerin direnci artıyor. Tüberküloz vakalarındaki artış da bunun sonucu. Bakterilerde bir çok ilaca karşı direnç artmış ve tedavi zorlaşmış durumda."

Doktor tavsiyesiyle kullanıldığı sürece mevcut antibiyotiklerin hayat kurtaracağı belirtilirken, gelişi güzel bir şekilde, grip gibi durumlarda kullanmanın yanlış olduğu belirtiliyor.