Akdeniz tipi beslenmenin kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğü yeni yapılan bir bilimsel çalışmayla da doğrulandı.

Zeytinyağı, balık ve sebzeye dayalı beslenme, insanı kalp ve kan dolaşımı hastalıklarına karşı koruyor. Uzun süredir yaygın olan bu kanı, yeni yapılan bir bilimsel araştırmayla da doğrulandı. Beş yıl süren araştırmaya İspanya'dan yaşları 55 ile 80 arasında değişen yaklaşık 7 bin 500 kişi katıldı. Akdeniz tipi beslenme düzenini takip eden kişilerde kalp ve kan dolaşımı sorunlarının oluşma riskinin az yağlı beslenen kişilere göre yüzde 30 oranında daha az olduğu görüldü.

Zeytinyağı, bol sebze, balık, tavuk ya da hindi, fasulye, domates sosu, salata ve şaraptan oluşan Akdeniz diyeti hamur işi ve pasta tüketiminin de düşük tutulması anlamına geliyor.

Akdeniz diyetinin faydaları uzun süredir tahmin ediliyordu, ancak bilimsel çalışmalarla desteklenmemişti. İspanyol hükümeti tarafından başlatılan ve finanse edilen araştırma şimdiye kadar bu konuda yapılan en uzun süreli bilimsel araştırmalardan biri.

'BİR DİYET BİR İLAÇTAN DAHA YARARLI'

Araştırma ekibine başkanlık eden Barcelona'daki Hospital Clinic'ten Prof. Dr. Ramon Estruch “Yan etkilerinin olmaması sebebiyle bir diyetin, bir ilaçtan çok daha yararlı olduğuna inanıyoruz” dedi. Çalışmanın sonuçları pazartesi günü New England Journal of Medicine adlı tıp dergisinin internet sitesinden yayınlanacak.

Araştırmaya katılanlar herhangi bir kalp rahatsızlığı taşımayan ancak yüksek risk grubu içinde yer alan bireylerden oluşuyor. Çoğunluğu fazla kilolu, yüksek kolestrol ve yüksek tansiyona sahip olan bireylerin yarısı da diyabet taşıyor. Bu kişilerden üç grup oluşturuldu. İki grup Akdeniz tipi beslenirken, bir grup sızma zeytinyağı diğeri ise bunun yerine ceviz, fındık ve badem tüketti. Üçüncü grup ise ekmek, patates, makarna, pirinç, sebze, meyve, balıktan oluşan yağsız bir diyet izledi.

Beş yıllık sürenin sonunda Akdeniz tipi beslenen ilk iki grubun üçüncü gruba nazaran bilhassa kalp hastalıkları olmak üzere daha az sağlık sorunlarına sahip olduğu görüldü.

© Deutsche Welle Türkçe