Aile hekimlerine ve aile sağlığı merkezi çalışanlarına getirilen cumartesi nöbetleri Bursa’da kınandı. Cumartesi nöbetini protesto eden sağlık çalışanları ve aile hekimleri, Fomara Meydanı'ndaki İl Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak, nöbete gitmeyeceklerini ifade ettiler.

Aile hekimleri adına basın açıklaması yapan SES Bursa Şube Başkanı Ergül Çiçek, sağlıkta birinci basamağın görevinin koruyucu sağlık hizmeti olduğunu belirterek, “Hastane acil servislerinin yükü birinci basamak çalışanları ile azaltılamaz, kaldırılamaz. Akp, iktidar olduğu günden bugüne kadar yaptığı sağlık politikaları bir diretmeden başka bir şey değildir. Bu hizmeti verenlere sorulmadan yapılan diretmenin uygulanabilir olmadığını, bundan önceki acil nöbetlerinde gördünüz, o nöbette dik duran ASM çalışanlarından intikam almak için mi bu nöbeti veya bu haksızlığı reva görmek istiyorsunuz.” dedi.

"2013’DE ACİL SERVİSLERE 90 MİLYON KİŞİ BAŞVURDU"

Türkiye’nin, acil servislerine bir yılda nüfusundan fazla başvuru olan tek ülke olduğunu belirten Ergül Çiçek, “2013 yılında hastane acil servisine yaklaşık 90 milyon kişi başvurmuş, bu yoğun taleptendir ki genellikle acil servislerde sağlık çalışanlarına yönelik şiddet artmış ve günlük ortalama 5 sağlık çalışanı şiddete maruz kalmıştır. Hükümet ise bu uygulamalar sonrasında çıkan olumsuzlukları çalışanlara daha fazla iş yükü, daha uzun süre çalışma, esnek ve kuralsız mesai ile aşma yolunu aramaktadır.” şeklinde konuştu.

Önce birinci basamak sağlık çalışanlarına hastane acil servislerinde nöbet sistemi getirildiğini anlatan Çiçek, şimdi ise birinci basamak TSM ve ASM çalışanlarına 7 gün 24 saat esnek ve kuralsız çalışma getirildiğini söyledi.

ANGARYAYI KABUL ETMİYORUZ’

Sağlık Bakanı'na da seslenen SES Bursa Şube Başkanı Ergül Çiçek, “Ben istedim, yaparım mantığından lütfen vazgeç. Seçim yatırımı olarak gördüğünüz, halkı aldatmaya yönelik bu angarya çalışmayı diretmeyiniz. Diretmenizi biz sağlık çalışanları olarak asla kabul etmiyoruz.” şeklinde konuştu.

Bursa’da geçen haftaki verilere göre yüzde 87,24 oranında aile hekimliği nöbetine gidilmediğini belirten Ergül Çiçek, Türkiye genelinde de bu nöbete gitmeme oranının bu paralelde olduğunu sözlerine ekledi.

Türk Sağlık-Sen Bursa Şube Başkan Yardımcısı Mustafa Yılmaz ise dayatma olarak gördükleri bu karar karşısında aile hekimlerinin yanında olduklarını söyledi. (haberler.com)