Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hastalığın kontrolüne yönelik yeni stratejilerle ilgili bilgi verdi.

Deşifre olmamak için tedaviden kaçınan hastaların hastalığı yayma riskine karşı yeni önlemler almaya hazırlanan Sağlık Bakanlığı, hastaların ilaçlarını doğrudan temin etmeyi planlıyor.

Bilim kurulunun ilaç teminiyle ilgili çalışmaları sürdürdüğünü belirten Torunoğlu, ''Tahminimize göre 5-6 kalem ilaç temel olarak belirlenecek. Tabii bir de konsensüs oluşması, herkesin kabul edeceği liste oluşması lazım'' dedi.

Kimi zaman hastaların test yapmaktan kaçındığını belirten Torunoğlu, ''Aslında SGK hastaların ilaçlarını karşılıyor. Sosyal güvencesi olmayanlar için yeşil kart çıkarmak mümkün. Ancak kimi zaman hastalar hastalıklarını saklamak, deşifre olmamak için ilaç almaktan veya test yaptırmaktan kaçınıyor. Sağlık Bakanlığı olarak bunu engellemek için tanı tedavi protokolü kapsamında bilim kurulumuz liste hazırlayacak, biz de Sağlık Bakanlığı olarak bu ilaçları hızla temin ederek hastalara ulaştıracağız'' diye konuştu.