Ağaçlara yakın yaşamak gerçekten de sağlığımızı iyi yönde etkiliyor mu? Araştırmacılar bunun doğru olabileceğini söylüyor. Yeni bir çalışma, ağaçları bol olan kent mahallelerinde yaşayanların daha sağlıklı hissettiğini, daha az kardiyo-metabolik sorunlara sahip olduklarını, yani daha az kalp hastalıklarına ve diyabete yakalandıklarını öne sürdü.

Yapılan bazı çalışmalar yeşil alanların insan sağlığı için gerçekten de daha faydalı olduğunu söylüyor ancak ağaç sayısı ve sağlık arasındaki ilişki bugüne kadar çok az araştırma tarafından analiz edildi. Bu yüzden, araştırmacılar, bu çalışma için, yolda bulabilecek kaç ağacın insan sağlığı üzerinde olumlu etki yapabileceğini incelemeye karar verdiler.

Araştırma için, Toronto’da ikamet eden 31,000 yetişkinin sağlık kayıtları incelendi. Bu kayıtlar için, şehir sakinlerinin kardiyo-metabolik koşullarına, hane gelirlerine, eğitim yıllarına ve kendi sağlık algılarına ilişkin bilgiler toplandı. Araştırmacılar bu verileri, uydu görüntüleri ve kamu verilerinde yer alan Toronto’daki yarım milyon ağaçla birleştirdiler.

Scientific Reports’ta yayımlanan çalışmada, bir blok boyunca 10 ya da daha fazla ağaç bulunduğu takdirde, insanların sağlığında iyileşme ve kardiyo-metabolik problemlerde azalma tespit edildi. Çalışmanın sonuçlarına göre, bir mahallede 10 ağaç olmasının pozitif etkisi, maaşa 10.000 Dolar zam almaya, yüksek gelirlilerin yaşadığı bir yere taşınmaya ya da yedi yıl gençleşmeye eşdeğer bulundu.

Çalışmanın yazarlarından biri olan Marc Berman, The Washington Post’a yaptığı açıklamada verilerdeki tüm gelir, yaş ve eğitimler kontrol edildikten sonra sokaktaki ağaçların insan sağlığı üzerinde önemli bir etkisi bulunduğunu tespit ettiklerini ifade etti.

Araştırmacıların çalışma için Toronto’yu seçmelerinin nedeni, Toronto sakinlerinin Kanada’daki genel sağlık hizmetlerinden yararlanıyor olmaları. Böylece, vatandaşların doktora ulaşımı olup olmadığı, genel sağlık hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığını ölçmek zorunda kalmıyorlar.

Çünkü genel sağlık hizmetlerinden yararlanamayan kişiler için, ağaçların sağlık üzerindeki etkisi azalmaktadır. Buna rağmen, genel sağlık hizmetlerinin tüm eşitsizlikleri ortadan kaldırdığı da söylenemez. Araştırmada, düşük gelirli ya da daha az eğitimli Kanadalıların, yüksek gelirli ve daha fazla eğitimli kişilere göre, uzman doktorlara daha düşük oranda gittikleri tespit edildi.

Çalışmanın sonuçları ağaçlar ve sağlık arasında bir ilişki bulurken, bu ilişkinin nedenleri ve etkileri tam olarak gösterilmedi. Araştırmacılar, ağaçların sağlığa neden iyi geldiğini saptayamadılar ancak; hava kalitesindeki artışla ilgili bir durum olabileceğini ve bunun da stresi azalttığını ya da fiziksel aktivitelere teşvik ettiğini öne sürdüler. Ayrıca, bu çalışma kullanılan verilerce de kısıtlandı.

Araştırmacılar çalışma için birçok farklı faktörü göz önünde bulundurmak istemişlerse de, kişilerin sağlık algısının oldukça öznel olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

Araştırmacılar şimdiki sonuçlarını kısıtlamaları kaldıracak şekilde daha geniş çapta yaparak test etmeyi umuyorlar. Bu çalışma, şimdilik, en mantıklı seçenek olarak, Toronto’daki her blokta fazladan 10 ağaç ekmeyi –%4 daha fazla ağaç yoğunluğu demektir– öneriyor. (bilimfili.com)